Najnovije

Šta piše u deklaraciji EU koja se usvaja u Sofiji?

U deklaraciji koja će biti usvojena na samitu u Sofiji, u koju je Radio televizija Srbije imala uvid, naglašena je podrška evropskoj perspektivi Balkana, kao i obaveze i principi kojih u tom procesu treba da se drže obe strane.

Evropska Unija (Foto: Jutjub)

Naglašava se spremnost EU da „pojača angažman na svimnivoima u cilju političke i ekonomske transformacije regiona, uključujući i pojačanu finansijsku i tehničku pomoć, u zavisnosti od napretka vladavine prava partnera na Balkanu“.
Zauzvrat, EU u deklaraciji od partnera očekuje da daju“prioritet demokratiji, vladavini prava i da na definitivni obavezujući način reše sporove iz prošlosti“.
Zbog protivljenja Španije da stavi potpis na zajednički dokument sa predstavnicima Kosova, dogovoreno je da deklaraciju potpišu samo članice Unije.
Drugim rečima, moralo se odustati od prvobitne namere da to bude zajednička deklaracija lidera EU i partnera sa zapadnog Balkana.
Pozivajući se na Samit iz Soluna, kada je državama iz regiona prvi put obećano članstvo, EU potvrđuje jasnu podršku evropskoj perspektivi zapadnog Balkana, ali bez pominjanja pojedinačnih zemalja.
Uprkos kompromisu sa Španijom oko teksta rezolucije, kako RTS saznaje u Evropskom savetu, španski premijer Marijano Rahoj ipak neće prisustvovati samitu, a neizvesno je i prisustvo predstavnika Kipra.
Zbog zemalja koje ne priznaju Kosovo, na Samitu neće biti isticanja državnih simbola i imena država. Pročitajte OVDE zašto je Milićka poplavela od muke i koga je to Malagurski prozivao a ona ga branila. Izvor: Fonet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Strategija proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS