Najnovije

LETONIJA BAŠ IZAZIVA RUSIJU: Nova mera može jako skupo da ih košta

Kancelarija za državljanstvo i migracije te zemlje tvrdi da niko od njih nije predao dokumenta za dobijanje boravišne dozvole do roka utvrđenog izmenama zakona o imigraciji.

Letonske vlasti planiraju da deportuju više od hiljadu Rusa, koji navodno nisu predali dokumenta za dobijanje boravišne dozvole do ustanovljenog roka, javlja Sputnjik Letonija, pozivajući se na Kancelariju za državljanstvo i migracije te zemlje.

"Najmanje 1.213 ruskih državljana biće proterano iz Letonije. Niko od njih nije predao dokumenta za dobijanje boravišne dozvole u ​​Letoniji do roka utvrđenog izmenama zakona o imigraciji – 30. novembra i nema informacija da su ti ljudi već napustili zemlju", navodi se u saopštenju.

U Kancelariji su pojasnili da će konačan broj onih koji podležu deportaciji iz zemlje nastaviti da se ažurira.

Pomenuti rok, 30. novembar, određen je ranije izmenama i dopunama imigracionog zakona.

ZALUŽNI KREĆE NA KIJEV? Optužio Zelenskog da je lažov, opasno se kuva u Ukrajini

Od 3. januara 2024. godine, stalne boravišne dozvole u ​​Letoniji više neće važiti za Ruse koji podležu promenama u imigracionom zakonu, kao i za one koji nisu zatražili status dugoročnog boravka u EU pre 31. decembra prethodne godine.

Taj rok za podnošenje dokumenata je relevantan samo za one državljane Rusije koji su pre 30. novembra ponovo polagali državni ispit u zemlji.

Vlada Letonije je u avgustu 2022. odlučila da produži privremene boravišne dozvole Rusima samo u izuzetnim slučajevima, a da im izdaje dozvole za stalni boravak samo ako do septembra 2023. polože ispit iz državnog jezika na nivou koji nije niži od A2. Od ispita su oslobođena lica mlađa od 15 i starija od 75 godina.

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA