Najnovije

DANAS POČINJE SABOR SPC: Evo šta će biti najvažnija tema!

U manastiru Pećka patrijaršija danas počinje prolećno zasedanje najvišeg tela srpske pravoslavne crkve. Konačna odluka o ustavnom pitanju tek 2019. godine.

Pećka Patrijaršija (Foto: Pravda)

Drevnim obredom priziva Svetog duha danas će u manastiru Pećka patrijaršija početi redovno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve. Najviše crkveno telo već sutra seli se u Beograd, gde će početi radni deo sednice.

Stanje na Kosovu i Metohiji u svetlu unutrašnjeg dijaloga o budućnosti pokrajine, nacrt novog crkvenog ustava, kao i stanje u eparhijama SPC, najvažnije su teme o kojima će biti reči na predstojećem Saboru.

- Ustavno pitanje najverovatnije neće dobiti svoj epilog. Volja patrijarha, kao i većeg broja episkopa je da se finalna rasprava o ovom pitanju ostavi za neku od sledećih sednica - navodi sagovornik. On, međutim, ne isključuje da će članovi "crkvene skupštine" razmatrati pristigle primedbe na nacrt ovog akta.

Najviše sporenja, bez sumnje, izazvaće odredbe o promeni procedure izbora patrijarha, uzdizanju pojedinih eparhija u viši rang i titulisanju njihovih vladika. Nezvanični plan crkvenog vrha jeste da sasluša mišljenje svih članova Sabora, posle čega će radna verzija biti vraćena na doradu Komisiji za ustavnu reviziju na čijem je čelu mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Dnevni red sednice, kako navode u Patrijaršiji, za sada nije poznat. On se utvrđuje na početku sednice, a svaki član sabora ima pravo da predloži temu za koju smatra da je vredna rasprave i odlučivanja. Nesumnjivo je, međutim, da će patrijarh i vladike razmatrati situaciju u južnoj pokrajini i da će još jednom potvrditi svoju opredeljenost za očuvanje Kosmeta u okviru Srbije. Nije isključeno ni da se u okviru podnošenja redovnih godišnjih izveštaja o radu otvori i pitanje odgovornosti pojedinih episkopa u čijim eparhijama su zabeleženi problemi ili zloupotrebe.

- Sabor će se sigurno baviti i problemima u Makedoniji, gde se kanonski nepriznata Makedonska crkva stavila pod patronat Bugarske pravoslavne crkve. To je krupan prestup u primeni kanona Pravoslavne crkve i zavređuje pažnju našeg Sabora - navode u Patrijaršiji.

Ceremonija u Peći

Početak redovnog prolećnog zasedanja Sabora SPC u Pećkoj patrijaršiji simbolizuje snažnu vezu Srpske crkve sa svojim drevnim središtem na Kosmetu. U crkvenoj praksi od pre nekoliko godina ustalio se običaj da sednice ceremonijalno počinju u carskoj lavri nadomak Peći. Pojedini arhijereji, poput mitropolita Amfilohija, predlagali su da Pećka patrijaršija postane jedino mesto održavanja saborskih skupova. Ova ideja, međutim, odbačena je zbog nedostatka tehničkih uslova.

Hram Svetog Save Vladike SPC usvojiće i izveštaj o radovima na Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, kao i plan budućih poslova na ovoj svetinji. Očekuje se da episkopi okupljeni na Saboru donesu i okvirni plan aktivnosti za 2019. godinu, kada će biti svečano obeleženo osam vekova autokefalnosti srpske crkve. PogledajteOVDE šta je rekao poznati publicista Vladimiri Dimitrijević ko stoji iza napada na SPC i zbog čega. Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA