Najnovije

BIĆETE "IZNENAĐENI": Ko je zapravo Metju Palmer sa kojim naš državni vrh razgovara "pod tenzijom"?

Vršilac dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer, koji danas boravi u poseti Beogradu, veoma dobro poznaje Srbiju, ali i problem Kosova i Metohije.

Metju Palmer (Foto: Jutjub)

Palmer je, naime, "ranih" 90-ih godina radio u Ambasadi SAD u Beogradu, a i kasnije je, tokom diplomatske karijere, u više navrata bio angažovan na pitanjima vezanim za ovaj region.
Naime, po odlasku iz Beograda, u Stejt departmentu je imao specijalna zaduženja za Srbiju i Crnu Goru, a pratio je i mirovnu konferenciju u Rambujeu.
Tokom 2006. i 2007. bio je savetnik predsednika DŽordža Buša u pitanjima nacionalne bezbednosti.
Jedno vreme je zatim bio angažovan u Jugoistočnoj Aziji, da bi se potom ponovo vratio u Beograd, na mesto savetnika ambasadora SAD u Srbiji.
Sada je šef je kancelarije za Evropu i evroazijska pitanja od 2016, a posebno se bavi integracijama zemalja koje još nisu članice "evroatlantskih struktura".
Jedna je - da je sada ključni period za budući razvoj Srbije, posebno kada je reč o nastojanjima da postane punopravna članica Evropske unije.
Druga - da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine od ključne važnosti ne samo za proces pridruživanja EU, već i za regionalnu stabilnost i buduće blagostanje i prosperitet naroda u regionu.
Palmer je obećao podršku dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, i to, kako se ističe u saopštenju, "na svaki način koji učesnici u dijalogu smatraju korisnim".
Sa Palmerom se danas sastala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, a razgovarali su o bilateralnim odnosima dve države, evrointegracijama Srbije i dijalogu Beograda i Prištine.
Kako se navodi u saopštenju, premijerka Brnabić je izrazila snažan protest povodom hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića i napada na srpske zvaničnike, civile i novinare od strane prištinske policije.
Ovo nije prvi put da se sreću Brnabić i Palmer, a nije ni prvi put da su njihovi razgovori "pod tenzijom". NJih dvoje su se pre izvesnog vremena sreli u Londonu, na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu, kada su između njih dvoje pale teške reči.
Pročitajte OVDE kako se nastavlja američki pritisak na Srbiju?
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA