Najnovije

DODIK: Srbi bili veliki stradalnici, neka žive Srpska i Srbija!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Gradišci da Srbi moraju biti jedinstveni i čuvati dve države — Srpsku i Srbiju.

Dodik (Foto: Izvestija/Pravda)

„Ako nemamo državu, nismo slobodni. U kakvom teškom položaju su Srbi najbolje vidimo u Federaciji BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Makedoniji i na samoproglašenom Kosovu“, rekao je Dodik u obraćanju nakon što je služen pomen i položeni venci kod spomen-ploče srpskim žrtvama zapadne Slavonije ispred Crkve Presvete Bogorodice u Gradišci.

On je istakao da je neophodno čuvati Republiku Srpsku, koja je stvorena kao vapaj za slobodom, u kojoj danas žive i Srbi proterani iz zapadne Slavonije.

„Moramo biti jedinstveni, jer ne postoje bosanski i hrvatski Srbi“, poručio je Dodik.

On je podsetio da za srpske žrtve još nema pravde, što je vidljivo iz slučaja hapšenja nekadašnjeg komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića, koji nije zadržan u pritvoru iako postoje relevantni dokazi da je počinio ratne zločine nad Srbima.

„Zato je potrebno da jačamo našu Republiku i ne smemo popustiti ni na jednom mestu. Srpska je danas stabilna i verujem u njenu budućnost“, naglasio je Dodik.

On je napomenuo da se godinama u Gradišci daje pomen stradalim Srbima iz zapadne Slavonije, i da to ne sme da prestane.
„Srbi iz zapadne Slavonije proterani su u zločinačkoj akciji Hrvatske“, rekao je Dodik i istakao da o karakteru te akcije govori i činjenica da je među ubijenim bila i dvogodišnja devojčica ubijena u bakinom naručju.

On je podsetio da su Srbi, koji su branili Evropu od Osmanlija, na tragičan način u prošlom veku stradali u Hrvatskoj.
„Naša stratišta su Jasenovac, Jadovno, Pag, Šušnjari… Srbi su u prošlom veku bili veliki stradalnici koji ne smeju da zaborave svoje žrtve. Zato neka žive Republika Srpska i Srbija!“, istakao je Dodik.

Predsednik Udruženja Srba proteranih iz zapadne Slavonije Krsto Žarković rekao je da je od 1991. do 1995. godine stradao 1.241 Srbin iz zapadne Slavonije.

„Imena poginulih biće uklesana na spomen-ploču“, naveo je Žarković i podsetio da niko nije bio u zatvoru zbog zločina nad Srbima u zapadnoj Slavoniji.

Predsednik Skupštine opštine Gradiška Milenko Pavlović rekao je da je egzodus Srba iz zapadne Slavonije jedan od najvećih u istoriji Evrope.

On je naglasio da je potrebno govoriti o istini i da ne smeju da se zaborave srpske žrtve.

Vence su kod spomen-ploče srpskim žrtvama zapadne Slavonije položili Dodik, srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, ministar prosvete i kulture Dane Malešević, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, vicekonzul Srbije u Banjaluci Perica Nikolić, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, porodice srpskih žrtava, predstavnici Udruženja Srba proteranih iz zapadne Slavonije, Boračke organizacije Republike Srpske, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i Opštine Gradiška.

Na današnji dan krenula je operacija “Bljesak”, proterivanje i ubijanje Srba u izbegličkoj koloni, više o tome OVDE.

Izvor: RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

BONUS VIDEO

Dan Republike Srpske, Milorad Dodik

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA