Najnovije

RUŽIĆ: Nema Dačić 80 godina, pa da ga nasleđujem!

Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave i potpredsednik Socijalističke partije Srbije, govori o potrebi rekonstrukcije u Vladi Srbije, smeni ministara, ali i o takozvanoj metli u SPS-u.

Branko Ružić (Foto: Jutjub)

Hoće li biti rekonstrukcije ili promena u Vladi Srbije?

- Svaka promena koji vodi boljitku je dobra i uvođenje merenja tih prolaznih vremena još od 2012. godine se pokazalo kao dobar metod. Nijedan pojedinac nije toliko važan da bi bio prepreka funkcionisanju Vlade kao tima. Mislim da mi radimo sasvim korektno. Lično se ne opterećujem pitanjem hoće li biti rekonstrukcije ili ne. Važno mi je da svoj posao obavljam najbolje moguće i tako ću raditi dok sam ovde, jer su svi ministri prolazna kategorija. Da li će biti nekih pojedinačnih promena u Nemanjinoj, to zaista ne znam.

Kakva je situacija sa Dušanom Vujovićem?

- Što se tiče gospodina Vujovića, za koga se mnogi interesuju, pa i vaš list, mogu samo da kažem da je reč o jednom od najvećih znalaca kada su finansije u pitanju. Svakako je sebe i svoje znanje uložio u fiskalnu konsolidaciju Srbije i gde god bio, on će pomagati Srbiji, u to ne sumnjam.

Šef SPS-a je izjavio da socijaliste ne zanima rekonstrukcija, kako to komentarišete?

- Legitiman stav predsednika stranke. On je samo rekao ono što oseća, jer je on uvek otvoren. Izjavio je da ga to ne interesuje i zašto bi ga uopšte interesovalo. Ponavljam, najvažnije je da nas interesuje posao koji obavljamo u Vladi. Ako i dođe do rekonstrukcije, to je pre svega stvar kojom je vlastan da se bavi SNS kao najjača politička stranka. Za sada nije bilo zvaničnih razgovora niti inicijativa. Mislim da ima mnogo važnijih poslova kojim se Vlada bavi.

Mediji pričaju i o metli u SPS-u, mnogi funkcioneri stranke, na primer Vanja Vukić, to su podržali?

- Mi smo još 2003. godine opredelili način funkcionisanja stranke, kada je Ivica Dačić izabran za predsednika GO stranke, i od tada smo krenuli u proces evolutivnih reformi. Te reči „metla, „čistka“ su lepe za zabavljanje javnosti, ali generalno sve promene u stranci sprovodimo na demokratski i lekovit način, u skladu sa procedurom i statutom partije. Smatram da je kongres najbolje mesto da se mnoge stvari reše, kao što je to i ranije rađeno. A ovo jeste kongresna godina.

Antić nije kriv za rezultat u Beogradu

Mnogi krive Aleksandra Antića za rezultat na beogradskim izborima?

- Ne može on da bude kriv. Aleksandar Antić je po mom mišljenju, a da se drugi ne uvrede, bio najbolji kandidat na izborima. Ne znam čime je zaslužio da ga bilo ko etiketira u tom smislu. On se pokazao u svim poslovima koje je do sada obavljao. Mislim da je realno bilo da osvojimo sedam do 7,5 procenata, ali svi zajedno snosimo odgovornost za ovaj rezultat.

Znači, SPS neće menjati predsednika niti ima šanse da se Dačić povuče?

- Moje skromno mišljenje je da za tako nešto nema racionalnog razloga, kao što neće biti ni Dačićevog povlačenja sa mesta predsednika stranke, iako on o tome neretko govori. Razumem da zbog mnogih problema s kojima se susreće obavljajući taj veoma odgovoran posao ponekad zaista poželi da se skloni, kao i svi mi, ali ne želim da verujem u tu priču, niti za mene postoji opcija da nas on napusti jer SPS sa njim i bez njega svakako nije ista partija.

Mnogi smatraju da ste idealan naslednik Ivice Dačića?

- Ivica Dačić nema 80 godina, pa da ga ja ili bilo ko nasleđuje. Veoma je dugo u politici, a mlad je. Jeste 10 godina stariji od mene, ali i to govori o našoj strateškoj orijentaciji da razbijemo tabue i podmlađujemo konstantno rukovodeći kadar, jer imamo i još mlađe snage. Iskreno, ne vidim razlog da se bilo šta u tom kontekstu pominje. Jer mi svi zajedno radimo i blisko sarađujemo. On i ja se dogovaramo o svemu i nikada mi nije palo na pamet da u stranci kojoj sam dao pola svog dosadašnjeg života sprovodim destrukciju. Uvek sam za kreaciju.

SPS ne može da bude Palmin derivat

SPS je, kako kažu, preživeo cunami i sada je na raskrsnici da li će postati moderna levica ili ispostava JS-a Dragana Markovića Palme?

- Mi ne možemo da budemo bilo čija ispostava ili bilo čiji derivat. Mi smo najstarija, tradicionalna politička partija koja je opstala na političkom nebu Srbije. Što ne znači da ćemo i dalje opstati ako neke stvari ne promenimo. Na svakom kongresu smo pravili te iskorake napred i nema razloga da to sada ne uradimo. Naš potencijal je sigurno 15 odsto i više. I mislim da je veliki uspeh što je stranka na ovom nivou posle, kako ga je Dačić nazvao, SNS cunamija koji je zadesio Srbiju. Mislim da je potreba Srbije da se SPS još više profiliše kao stranka moderne levice.

Ivica Dačić je izjavio da je podela Kosova najbolja, Dejan Radenković je otvoreno protiv, da li je podela zvaničan stav SPS-a?

- Ne vidim potrebu da se ta pitanja otvaraju na taj način. Kada ste lider stranke i kada imate viziju i hrabrost, a Ivica Dačić to svakako ima, i znate da kada je neko na brdu on mnogo bolje vidi stvari od onoga što je u dolini, onda moram da javnost podsetim da je Dačić temu o podeli KiM navodio kao jednu od mogućnosti još pre 10 godina i konstantno je govorio da je to njegov lični stav. Ja sam mu zahvalan na tome što je izašao sa tim konkretnim modelom, a ja vas pitam da li je neko drugi dao bilo kakav model? Nisam primetio. U svakom slučaju, razvezati Gordijev čvor kosovskog problema nije nimalo lako i ja podržavam Dačića u tom poslu. Na drugoj strani, takođe nije nimalo lako kada se negde rodite, idete u školu, završite studije i onda vas neko protera sa ognjišta, i s te strane razumem i svoje kolege, visoke funkcionere iz Predsedništva i njihovu emociju, ali moramo razumeti i politiku, državotvornost, dignitet i preko potrebnu mudrost i pragmatičnost.

Hoće li tema na kongresu biti i loš rezultat u Beogradu?

- Sve teme se nađu na kongresu. Mi smo u veoma specifičnim uslovima učestvovali na beogradskim izborima i svakako da je 6,2 osvojenih procenata ispod naših očekivanja. Ali nije to toliko tragično i loše, koliko neko želi da prikaže. Podsetiću vas da su mnogi ostali i daleko ispod cenzusa. Imali smo SNS s jedne strane i opoziciju predvođenu Đilasom s druge i mi smo u tom međuprostoru morali da tražimo sebe, ali mislim da bismo kada bismo išli na parlamentarne izbore u Beogradu osvojili mnogo više glasova.

Još neću dati sinu da me smeni u SPS

Da li će sinovi Ivice Dačića, Aleksandra Antića i Branka Ružića smeniti očeve u SPS?

- I Luka i Andrej su aktivni u SPS-u i ako su spremni da smene očeve, ja nemam ništa protiv. Ja mom Milutinu to još neću dati. (smeh) Moj sin je još maloletan i on će odlučiti šta će dalje. Vidim da ga politika zanima i u školi se uvek ponaša kao neki sindikalni vođa, to sam i ja radio u gimnaziji i ne mogu da mu to zamerim. Iver ne pada daleko od klade, ali je mogao malo u tom segmentu da povuče na majku. (smeh) Ja ću ga podržati u svakoj odluci koju donese.

Pročitajte OVDE šta je priznao bivši predsednik Rumunije.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

RUŽIĆ - Evo zašto me mediji svađaju sa Dačićem .

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA