Najnovije

ZAKUVAVA SE: Netanijahu od Parlamenta dobio odrešene ruke za objavu rata!

Izraelski parlament, Kneset, dao je ovlašćenje premijeru Benjaminu Netanijahuu da objavi rat ili naloži veliku vojnu operaciju uz konsultaciju samo sa ministrom odbrane, bez potrebe za glasanjem kabineta u punom sastavu, kao što je to prethodno zakon iziskivao.

Izraelski tenk (Foto: Sinhua)

To danas prenosi list „Tajms of Izrael” ocenjujući ovaj potez kao „iznenađujuću i potencijalnu dalekosežnu pobedu” premijera Netanijahua.

Za predlog zakona glasala su u ponedeljak uveče 62 člana Kneseta, nasuprot 41 opozicionog poslanika koji su se usprotivili predlogu, tvrdeći da se tim zakonom premijeru praktično omogućava da vlada potpuno odrešenih ruku, bez ikakvog nadzora, navodi izraelski list.

Prema novom zakonu, „u ekstremnim okolnostima”, premijer i ministar odbrane mogu sami da odobre vojne operacije i za tu odluku im neće biti potrebno glasanje ministara u vladi.

Zakon ne precizira kakve se tačno okolnosti podrazumevaju pod „ekstremnim”, niti ko će utvrditi da su okolnosti takve, već se samo navodi da će novo ovlašćenje biti primenjeno „u slučaju hitne potrebe”.

Predlog, za koji se Netanijahu zalaže od prošle godine, ranije tokom jučerašnjeg dana odbacili su članovi dva komiteta Kneseta - Komiteta za pravo i pravosuđe i Komiteta za spoljne poslove i odbranu.

Međutim, taj predlog je ponovo podneo član najveće izraelske partije desnice Likud i predsedavajući Komiteta za spoljne poslove i odbrane Avi Dihter, tokom drugog i trećeg čitanja šireg amandmana, a predlog je izglasan kao deo šireg zakona.

Taj širi amandman omogućava vladi da ovlašćenje o objavi rata pod normalnim okolnostima ili mobilizaciji radi veće vojne operacije poveri forumu sačinjenom od „najmanje polovine” svih ministara u kabinetu, napominje izraelski list.

Pročitajte OVDE zašto je Izrael zatvorio svoj vazdušni prostor i sa koje strane.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Rat između Irana i Izraela - iranska animacija.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA