Najnovije

POROŠENKO: „Besmrtni puk“ je deo hibridnog rata Rusije

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko optužio je Moskvu da je akcija "Besmrtni puk" deo "hibridnog rata" Rusije.

Porošenko (Foto: Pres služba predsednika Ukrajine)

"Čak, `Besmrtni puk` Rusija vidi kao deo savremenih ruskih oružanih snaga. NJegova misija je učešće u hibridnom ratu koji Moskva vodi na različite načine, a ne samo protiv Ukrajine, nego i protiv EU, protiv SAD i drugih zemalja", rekao je Porošenko tokom manifestacije "Prva minuta sveta" kao deo Dana sećanja i pomirenja.

On je dodao da razume želju Ukrajinaca da odaju poštu u čast sećanja na pretke koji su izvojevali pobedu u Drugom svetskom ratu.

"Ali, moram još jednom upozoriti naše sugrađane koji u potpunosti ne razumeju sve nijanse lukave moskovske politike. Oni ne misle o vama i vašem ponosu, vašoj dubokoj i zahvalnoj ljubavi prema vašim herojskim precima", dodao je Porošenko.

"Ukrajina ne treba da ima vojne praznike sa Rusijom." "Vraćamo se našim izvorima i našoj ukrajinskoj istoriji. U našem vojnom kalendaru ne treba imati ništa zajedničko sa zemljom agresora", rekao je Porošenko.

Prema njegovim rečima, krajem aprila, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Viktor Muženko odobrio je program mera za nastavak i uvođenje nacionalnih vojnih tradicija u vojsku. "Vojska će konačno biti konačno oslobođena svih opasnih očiju sovjetsko-ruske ideologije. Ovi elementi negativno su uticali na moral ukrajinske vojske. Oni nas varaju sa propagandnim klišeima koje su nam napravili kako bi nas držali na mentalnoj orbiti Rusije", rekao je Porošenko.

Porošenko je prošle godine rekao da Ukrajina više ne slavi Pobedu nad nacizmom "prema scenariju u Moskvi". U Ukrajini se 8. maja slavi po četvrti put kao Dan sećanja i pomirenja. Zemlja nastavlja da proslavlja Dan pobede 9. maja, ali glavni zvanični događaji na državnom nivou održavaju se dan ranije, prema zapadnoevropskom modelu. S

rbi revolucionarno ojačali kalašnjikov. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Vostok

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Besmrtni puk na ulicama Beograda.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA