Najnovije

SVE VEĆI BES U NATO I SAD: Rusija i Turska prave prvi turski borbeni avion

Dodatni korak Ankare ka Moskvi u ključnom i osetljivom polju ratne industrije će biti implementacija planova za Rusiju da isporuči motore prvom turskom borbenom avionu TF-X.

TF-X (Foto: Jutjub)

Direktor ruske državne odbrambene kompanije Rosteh za međunarodnu saradnju, Viktor Kladov, u svojim izjavama iz Antalije na evroazijskom aeromitingu je za Ria Novosti rekao da Rusija može isporučiti motore za borbeni avion koji Turska planira da izgradi, i najavio je da će će turski eksperti posetiti Rusiju, jer je Turska “posebno zainteresovana za koprodukciju aviona i helikoptera,“ prenosi Defense News, pozivajući se na turske zvaničnike odgovorne za vojno snabdevanje.

Tuska je prioritetno investirala u odbrambenu industriju, a turska odbrambena industrija ulaže milijarde dolara u projekte ne samo da bi ispunila potrebe turskih oružanih snaga, već i za izvoz.

Najambiciozniji poduhvat turske odbrambene industrije je proizvodnja turskih borbenih aviona, dok je proizvodnja bespilotnih borbenih vazdušnih vozila (UAV) već u toku.

Kada se ova informacija potvrdi, to će biti još jedan udar na Ankarin već krhak odnos sa Vašingtonom i Zapadom, pošto su napadi turskog rukovodstva i Erdogana lično protiv Donalda Trampa, i drugih evropskih lidera, u podršci Kurdima u Siriji, dostigli vrhunac, često izlazeći izvan granica.

Insistiranje Turske na kupovini S-400 je sada stalni izvor trenja sa Vašingtonom, dok zabrinutost takođe izaziva i sporazum o izgradnji prve nuklearne elektrane u Turskoj od strane ruskog Rosnjeft-a.

Prema rečima istog izvora, plan proizvodnje TF-X čeka zvanični Erdoganov blagoslov, dok su dve najveće turske odbrambene kompanije, Aselsan i TAI (Turkish Aerospace Industries), već potpisale Memorandum o razumevanju za određeni program za koji će turska vlada izdvojiti 1.178 milijardi dolara. Nakon što Erdogan da zeleno svetlo, koji je pokazao lični interes za ovaj plan, turske kompanije su spremne da ga sprovedu, kažu turski zvaničnici.

Najbolji borbeni avion koji košta 216 miliona $ komad pogledajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA