Najnovije

GAZA PLIVA U KRVI: Žestoki sukobi zbog Ambasade SAD, broje se mrtvi! (VIDEO)

Najmanje 41 osoba je poginula, a više od 1.800 je povređeno u današnjim sukobima izraelskih snaga i palestinskih demonstranata u Gazi. Do protesta je došlo uoči današnjeg otvaranja američke ambasade u Jerusalimu.

Demonstracije na granici (Foto: Jutjub)

Sa ovim brojem žrtava, današnji dan ubraja se u najkrvaviji od početka razornog rata u pojasu Gaze između palestinskog pokreta Hamasa i Izraela od 2014., prenosi Rojters.

Britanska agencija Rojters javlja da su se demonstranti okupili duž granice, na vrhuncu šestonedeljnih protesta protiv blokade granice i otvaranja ambasade SAD u Jerusalimu.

Procenjuje se da se na demonstracijama okupilo više od 30.000 ljudi.

Palestinski zvaničnici rekli su da među žrtvama ima i dece.

Uoči otvaranja američke ambasade u Jerusalimu hiljade palestinskih demonstranata zapalilo je gume i gađalo vojsku kamenicama. Izraelske snage su, prema navodima svedoka, uzvratile ispalivši i suzavac na demonstrante koji su se smestili u šatorima kod granične ograde.

Ranije danas, agencije su izvestile da su izraelski vojni avioni pustili pamflete iznad pojasa Gaze, upozoravajući palestinske stanovnike, da će rizikovati svoje živote ako se približe granici tokom masovnih protesta.

Izraelska vojska je ranije saopštila da će "reagovati na svaki pokušaj oštećenja bezbednosne ograde ili pokušaja da se naudi bilo kojem vojniku izraelskih snaga odbrane (IDF) ili izraelskom civilu", preneo je AP.

Napeto na granici već nedeljama

Zajedno sa današnjim žrtvama, od početka masovnih protesta protiv blokade granice u pojasu Gaze 30. marta, ubijeno je oko 90 Palestinaca, a ranjeno više hiljada.

Ministar obrazovanja Izraela Naftali Benet kazao je da će ta država graničnu ogradu tretirati kao "gvozdeni zid", a da će svakog ko njoj priđe smatrati "teroristom".

Potpukovnik DŽonatan Konrikus kazao je da su izraelske snage "veoma ojačane" duž prvih linija granične ograde, ali i da su dodatne linije odbrane stacionirane unutar izraelskih opština i između njih, kako bi odbranili civile u slučaju da dođe do probijanja ograde, preneo je AP.

- Čak i ako ograda pude srušena, moći ćemo da zaštitimo izraelske civile od pokušaja da budu kidnapovani ili masakrirani - kazao je Konrikus.
Većina učesnika protesta su potomci izbeglica ili izbeglice koje su proterane u pojas Gaze tokom rata na Bliskom istoku 1948, nakon formiranja Izraela kao države.

Pročitajte OVDE kakva to kulminacija tek predstoji a tiče se Gaze?

Izvor: Tanjug/Srna/ BBC

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Snimci su potresni.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA