Najnovije

OVO NEMA NIKO OSIM NJIH: Zastrašujuće novo oružje američke vojske (VIDEO)

Vojska SAD-a je nedavno dobila BAE sisteme u vrednosti od 97 miliona dolara u narudžbinama za nove naočare za noćni vid i termičko oružje za program Enhanced Night Vision Goggle III and Family of Weapon Sight-Individual (ENVG III/FWS-I).

Američka vojska (Foto: Jutjub)

Ovaj višenamenski sistem omogućava vojnicima da eliminisšu neprijateljske mete putem bežične veze koja prenosi nišan oružja i okolne slike direktno u vojnikove naočare. Sa obe jedinice bežično integrisane, vojnici mogu preneti nišan oružja na naočare jednim pritiskom na dugme – za brzo taktičko kretanje tokom bitke. Drugim rečima, vojnici će dobiti futurističke uređaje koji zamenjuju tradicionalne naočare za noćni vid sa integrisanim sistemima, i koje omogućavaju vojnicima na bojnom bolju da “pucaju iza ugla, vide kroz gustu vegetaciju i dim, plus da razlikuju prijatelja od neprijatelja.“

“To više nije samo uređaj za noćni vid,“ rekao je pukovnik Kristofer Šnajder, menadžer projekta sistema koji se može nositi noću i danju. “Neprijatelj ne može videti da ga ciljamo sve dok ne povučemo okidač.“

“Kako bi se obezbedilo tehnički najnaprednije i najlakše moguće rešenje, naše naočare omogućavaju vojnicima da brzo otkriju i ciljaju mete za taktičko kretanje,“ rekao je Mark Kaseres, direktor Precision Guidance and Sensing Solutions-a u BAE sistemima, u nedavnom saopštenju za štampu kompanije BAE.

“Kada je u potpunosti integrisano sa nišanskim oružjem FWS-I, kombinovano rešenje pruža superiorne slike i sposobnost fiksiranja cilja, što može znatno povećati uspeh misije i preživljavanje,“ dodao je on. Visokotehnološke naočare su deo programa modernizacije Ministarstva odbrane SAD-a (DoD) kako bi se oružane snage SAD-a održale tehnološki ispred Kine i Rusije, koje su se u poslednjih nekoliko godina pokazale da ih brzo sustižu.

USA Today ističe da je DoD proveo više od 17 godina u Avganistanu i Iraku, dok su Kina i Rusija proučavale razne strategije i tehnologije raspoređene na bojnom polju na Bliskom istoku.

“Naši protivnici proučavaju našu snagu i ranjivost, i razvijaju sposobnosti da iskoriste te ranjivosti,“ upozorio je general Mark Majli u svom govoru prošle godine. “Oni su polako ali sigurno narušili našu prednost i brzo su popunjavali tu prazninu u sposobnostima koju smo dugo imali,“ dodao je on.

USA Today ističe da je američki program modernizacije najznačajniji u prethodnih pet decenija, jer su kineski i ruski tehnološki pomaci alarmirali američke vojne zvaničnike. “

S obzirom da se učešće SAD-a u Iraku i Avganistanu bliži kraju, vojska je započela svoje najveće programe modernizacije još od Vijetnamskog rata pre skoro pet decenija, kako bi obnovili svoje naoružanje, obuku i taktike.“

“Post-vijetnamske prepravke su transformisale veliki deo vojske u manje borbene trupe opremljene modernim oružjem i bolje obučenim vojnicima.“

Problemi sada nisu toliko veliki, ali su zvaničnici zabrinuti po pitanju napredaka koje su Rusija i Kina napravile. Tehnološka dostignuća su jeftinija i dešavaju se brže nego pre nekoliko decenija kada je Amerika mogla računati na svoju prednost u industriji i tehnologiji za modernizaciju svoje vojske.

“Mi i dalje održavamo nadmoć, ali oni nas stižu i popunjavaju prazninu,“ rekao je u nedavnom intervjuu podsekretar vojske Rajan Mekarti.

Mekarti je rekao da se vojska nalazi u fazi uspostavljanja štaba Buduće komande – sa sedištem u urbanim sredinama sa bliskim odnostima sa akademskim institucijama i lokalnom industrijom. Vojska želi lokaciju koja će “nam omogućiti da razmišljamo drugačije i da pridobijemo više ljudi iz zemlje da nam pomognu da rešimo probleme,“ objasnio je on.

Vojska planira da proizvede 36.000 FWS-I i 64.000 ENGV III i dodeli borbenim timovima u drugoj polovini 2018. godine. Vojnik sa naprednim naočarima će moći da puca iza ugla, ili iznad svoje glave, zahvaljujući bežičnim nišanima koji su pričvršćeni na Picatinny šinu oružja. Sposobnost aktiviranja naočara pre izbijanja sledećeg rata će biti ključna za urbano ratovanje u gusto naseljenim gradovima.

“Nećemo moći da izbegnemo gusto naseljen urbani teren ili mega gradove u budućnosti,“ rekla je general-major Marija Gervais, zamenica komandanta vojnog kombinovanog oružanog centra u Forg Livenvortu u Kanzasu.

Amerikanci jačaju zaštitu svojih ambasada u Jordanu, Izraelu i Turskoj. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Military.com

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA