Najnovije

ŠOK U EU: Nova Vlada Italije ukida sankcije Rusije, ali to nije sve...

Italijanski narodni pokret Pet Zvezda i stranka Liga za Sever izazvali su potres u EU.

Rim (Foto: Pixabay)

Stranke koje će da formiraju italijansku Vladu, Pokret Pet Zvezda i Liga za  Sever su danas objavile program nove Vlade i izazvale potres u Evropi.
U programu su naveli da će prvo što će tražiti biti da se momentalno ukinu sankcije Rusiji. Oni sankcije smatraju neopravdanim, ekonomski pogubinim i velikom preprekom za zajedničko učešće EU i Rusije u rešavanju kriza u svetu, a naročito u Donbasu i na Bliskom Istoku.  

Koalicija u dokumentu naziva Rusiju "potencijalnim partnerom za NATO i za EU i ekonomskim i poslovnim partnerom Italije" i dodaje "zato je prilično da se odmah obustave sankcije protiv Rusije da bi mogla da se nastavili saradnja u rešavanju regionalnih kriza".

Ono što je takođe uznemirilo Brisel je i poziv da se promene postojeća pravila EU o imigraciji i izbeglicama i zahtev da se "automatski i obavezujuće" vrši raspodela tražilaca azila kroz celu EU, a ne da se zahteva da ostanu u zemlji gde su prvi put ušli u Evropu, kao što je do sada bio slučaj.

Liberalima najviše smeta zahtev da dr uspostavi "ozbiljna i efikasna" deportaciona politika na nivou Evropske Unije i da se otvore novi pritvorski centri gde bi bili upućivani migranti koji prekrše zakone i ubrzo nakon toga proterivani iz Evrope. Takođe je šok izazvao i zahtev da finansiranje džamija i ostalih religijskih struktura bude transparentno, a da zakonom bude naređeno da se islamske molitve obavljaju isključivo na jeziku zemlje domaćina, a nikako na arapskom.

Neki politički protivnici ovo nazivaju puzajućim fašizmom.

Liga za Sever i Pokret Pet Zvezda su zajednički osvojili većinu glasova na izborima 4. maja ostavivši daleko iza sebe stanku Napred Italija Silvija Berluskonija i pro-EU Demokratsku Partiju Matea Renzija i to im omogućava da formiraju vlast.

Zašto Vučić o Srbima govori u trećem licu množine i zašto ima dvostruke standarde čitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako se govori o novoj italijanskoj Vladi

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA