Najnovije

PRETERALI SVAKU MERU: „Washington Examiner“ traži da Ukrajina i SAD razore Krimski most!

Moglo se očekivati da Zapad neće aplauzima i sa zadovoljstvom dočekati izgranju strateški važnog mosta između „ostatka Rusije“ i Krima.

Krimski most (Foto: Kremlin.ru)

Piše: Jovo Vukelić

Kada je pre nekoliko dana ta nova žila kucavica ruskog juga svečano otvorena sa Vladimirom Putinom za volanom prvog kamiona u koloni koja je prva prešla most, pri čemu je ruski lider bez skrivanja iskazao veliki ponos i zadovoljstvo (što retko čini) tim građevinskim poduhvatom, bilo je jasno da će napaljene i napujdane antiruske snage reagovati ne bi li pokvarile to rusko slavlje i trijumf!

I desio se baš takav drastičan ispad u ovoj neprekidnoj zapadnoj antiruskoj histeriji!  U sred Vašingtona,  ambiciozni, mladi, a nedokazani i nezreli novinar Tom Rogan (32 godine) je u „Washington Examiner“ (jednom od desetak dnevnih listova u Vašingtonu) napisao 15. maja, istog dana kad je most svečano otvaran, tekst „Ukrajina treba da digne u vazduh Putinov krimski most“.

U tom tekstu sugeriše „da Ukrajina granatira projektilima, naravno uz podršku i pomoć Amerike, 16 kilometara dugački most između ruske teritorije i samog Krima“. (1)

Roganov otvoreni poziv na agresiju

Tako je ovaj novinar čija je majka Britanka, a rođen je u Londonu, sebe stavio u poziciju ratnog huškača pored toliko zaduženih antiruskih lobista i jastrebova u američkoj administraciji.  Kompromitovao se kao profesionalac, ali njemu do toga očigledno nije mnogo stalo.

Poznat je Rogan i od ranije kao novinar koji ošto napada rusku vlast, obaveštajne službe Rusije, a naročito Putina optužujući ih u više tekstova bez validnih argumenata,  za rušenje holandskog aviona  (let MH 17) nad Ukrajinom, za uklanjanje tragova, zatim i za ubistva Putinovih kritičara, ubistava dva novinara...

I svi ti napadi nisu mu izgleda bili dovoljni da dokaže svoju netrpeljivost i mržnju prema Rusiji.  Trebao mu je i ovaj poziv na otvorenu agresiju.

Znajući vrlo dobro da je ovog puta preterao u svakom pogledu, naknadno se  dosetio da - izigravajući lažnog humanistu – da od Kijeva (i pomagača SAD) zatraži da raznesu Krimski most tako da ne bude žrtava!

Da ne bude kolateralne štete i nevinih ubijenih civila, žena i dece, hteo bi on, kao što je toga uveliko bilo prilikom bombardovanja i agresije NATO i SAD na Irak, Srbiju, Libiju, Siriju...

Rogan smatra da je „izgradnjom mosta Rusija nanela nečuvenu uvredu samoj suštini Ukrajine kao države“ i da bi zato most „trebalo uništiti“.

Šta je za Rogana „suština Ukrajine kao države“ o tome kod njega nema ni reči objašnjenja.

S druge strane, svako ko zna imalo istoriju Rusije zna da je stotinama godinama Krim bio deo Rusije i čak i više od toga: ponos i simbol države Rusije. Ukrajine kao države, tada, vekovima unazad nije ni bilo. Zato – ako zaistamisli da teritorija Krima istorijski pripada Ukrajini - onda ne zna istorijske fakte.

Nije slučajno što su Rusi i cela Rusija tako svečano, radosno i sa zadovoljstvom i dugo slavili 2014. godine pripajanje ove teritorije matici.

Rusija: poziv na terorizam

Reganova drskost i bezobrazluk izazvali su vrlo oštru reakciju Rusije. 

Zvaničnici Rusije i državni organi nisu oklevali ni minuta. Reagovali su odmah ošto kako ovakav napad i zaslužuje.

Prema izveštaju srpskog Sputnjika, Istražni komitet Ruske Federacije podigao je optužnicu protiv urednika „Washington Examiner“ Uga Gurdona, koji je objavio članak pod nazivom „Ukrajina bi trebalo da digne u vazduh Krimski most".

Optužnica je podignuta i protiv autora teksta Toma Rogana i to zbog toga što u tekstu stoji javni poziv na terorističku aktivnost na teritoriji Ruske Federacije“. (2)

Nesrećnom Roganu je verovatno neko iz CIA ili Pentagona dojavio da Kijev ima sredstva (mogućnosti) za izvođenje vazdušnog napada na Krimski most, ili barem da ga privremeno onesposobi za saobraćaj pa on zagovara do kraja tu opciju rušenja mosta, uz napomenu ili molbu agresoru da ne bude žrtava!

Samo što je zvanična Rusija oštro reagovala, Rogan se opet oglasio 17. maja novim tekstom „Zašto Putin želi da me pošalje u zatvor?“ (3)

I kao svaki nadobudni lik, on se raspravlja sa državom Rusijom i objašnjava čitaocima kako su Rusi, eto, besni jer je on predložio da se raznese most?!?

Rogan bi da bude žrtva

Da bi sebe predstavio sada kao  nekavu žrtvu, on se žali kako je Dmitrij Peskov, šef za štampu predsednika Rusije, njegov istup ocenio „kao akt ludila“. Žali se da je na tviteru primio preko 40 pretnji smrću od ruskih nacionalista, a i 20 tviter-pretnji njegovoj porodici!

Eto, zli Rusi hoće da ga ubiju, a on je predložio tako humanu i plemenitu akciju!

On u tekstu kaže da „pravo nacije da brani svoju teritoriju (misli na Ukrajinu) izgleda da nije nešto što je popularno u Rusiji“.

On ocenjuje da ga Rusija sada napada, ne zbog najnovijeg teksta, nego i zbog njegovih ranijih članaka, jer želi da suzbije bilo kakvu kritiku protiv Putina. I opet ponavlja da se ne kaje što je napisao da treba srušiti most.

Zatim kaže da Rusija svakodnevno radi na otimanju ukrajinske teritorje zajedno sa separatistima iz Donbasa. On akcije Rusije (kojih inače nema) u Ukrajini naziva aktom terorizma!

Da bi podupro svoje tvrdnje, opet je ad malezijskog aviona 2014-te pripisao Rusiji i optužio njenui tajnu službu da je sakrila dokaze i da sedam dana nije dozvolila pristup terenu gde je avion pao.

Naravno, jer on kao i svi kritičari Rusije, kako oni inače uvek ističu ovu naučenu mantru „vole Rusiju i ruski narod, i cene rusku istoriju i kulturu, ali ne vole ruski nedemokratski režim i diktatora Putina“.

Kad ovo čujem, uvek se smejem i razmišljam kakao uistinu  zapadni globalisti i „reformisti“, modernisti i „demokrate“ drže Rusiju i Ruse za šumske, priglupe i neobrazovane ljude, gde civilizacija još nije prodrla i gde bi trebalo da medved veruje u dobre namere lovca sa napunjenom i otkočenom puškom. (A i nas ostale drže za magarce).

Kolega Rogan, politički novinar koji je pozvao na rušenje Krimskog mosta, ne pokazuje ni trunku griže savesti, ne kaje se. On verovatno smatra da je uspešno izvršio dati mu zadatak i oseća se možda još i ponosno!

Možda Rogan bude i odlikovan od Pentagona ili CIA za ovaj predlog. Siguran sam da bi u nacističkoj Nemačkoj bio hvaljen od hitlerovaca za ovakav postupak!

U svakom slučaju, dvojici Rusa – Leksusu i Vovanu koji su mu se predstavili kao ukrajinski šef diplomatije Pavel Klimkin i njegov pomoćnik, a u sličnom fazonu su `navukli` i Mila Đukanovića i Duška Markovića – Rogan je potvrdio da ostaje pri ideji da se Krimski most ruši i da mu je drago što su njegovi članci izazvali nezadovoastvo u Moskvi:

„To je čak dobro. Jer, kad moji tekstovi izazivaju nezadovoljstvo u Kremlju – to znači da radim prave stvari“.

Pročitajte OVDE kako čuvari severnih mora slave svoj dan. Pogledajte i video.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte kako je proteklo otvaranje mosta.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA