Najnovije

DŽEJMS PALOTA PROTIV HULIGANA: Primer za uprave Zvezde i Partizana

Prošlog utorka smo gledali spektakularnu utakmicu između Liverpula i Rome, u kojoj je pored odličnog fudbala viđeno i 7 golova.

Ilustracija foto: Beta/AP

Prošlog utorka smo gledali spektakularnu utakmicu između Liverpula i Rome, u kojoj je pored odličnog fudbala viđeno i 7 golova. Rezultat od 5:2 za Liverpul daje mnogo veće šanse timu iz Engleske, pred revanš koji se igra u Rimu, ali nema sumnje da igrači Rome, pred punim stadionom ’’Olimpiko’’, neće pokušati da naprave podvig, sličan onom protiv Barselone, kada su takođe nadoknadili tri gola zaostatka.

Ipak tema ovog teksta nije sama utakmica, nego događaj koji je bacio mrlju na prvi polufinalni meč, i to ne krivicom igrača dva kluba i uprava, nego dela navijača, koji su utakmicu iskoristili za divljanje po ulicama Liverpula. Epilog je da su uhapšena dva navijača Rome, koji su smrtno ugrozili navijača Liverpula, kome se lekari i dalje bore za život. Rimski klub je odmah nakon utakmice izdao saopštenje, u kome je oštro osudio postupke svojih pristalica.

Predsednik Rome, DŽejms Palota se nije zaustavio na tome, već je uoči revanša svog tima sa Liverpulom izjavio da je to uzbudljiva utakmica, veliki sportski događaj, ali da to nije pitanje života i smrti, kao što je situacija kroz koju prolazi navijač Liverpula, Šon Koks. Palota je još dodao, da mu je žao što zbog nekoliko pojedinaca, za koje nije birao reči da ih uvredi, ispašta i Roma, i većina njenih navijača.

’’To što su uradili je vrhunac gluposti koje ljudsko biće može da ima’’-završio je svoju izjavu predsednik Rome.

Na odgovor nije morao dugo da čeka. U subotu, na utakmici Roma-Kjevo, ’’tribina sud’’, je žestokim skandiranjem vređala Palotu. No, njega to nije pokolebalo, i sa istom odlučnošću i oštrinom je proširio svoju osudu huliganizma, tražeći da cela Italija solidarno osudi ekstremne pojedince i grupe, i afirmiše normalno navijanje. Gest Rome i njenog predsednika Palote je značajan, jer ga odlikuju, čvrstina, odlučnost, hrabrost, i izbegavanje bilo kakvih izgovora da bi se odbranili navijači Rome, i time pravila lažna simetrija, tako tipična za kompromiserske uprave većine klubova, kada su problemi koje njihovi navijači prave u pitanju. Ovo je hrabro i dobar primer za sve, jer je Roma jedan od onih klubova gde navijači neformalno imaju ogroman uticaj, i vedre i oblače. Dovoljno je setiti se čuvenog derbija sa Lacijom pre nekoliko godina, kada su naredili kapitenu Totiju da povuče ekipu sa terena i tako prekine utakmicu!

Ni legenda Rima, Franćesko Toti, nije smeo da im protivreči. Slušajući reči DŽejmsa Palote, ne mogu da ne pomislim na naše klubove, Partizan i Zvezdu, gde što god da njihovi navijači urade, niko od članova uprave ne bi smeo ni da zucne. Želeo bih da pojasnim da ovaj tekst ni na koji način nije protiv organizovanog navijanja i navijačkih grupa, jer je atmosfera koju one prave, deo spektakla koji se zove fudbal, ali kada delovi tih grupa na stadionu i van njega pribegnu bespotrebnom i obesnom nasilju koje ugrožava tuđi život i imovinu, to nikako ne možemo objasniti ljubavlju prema klubu, već čistim nasiljem koje mora da se osudi, i koje sa fudbalom nema ništa. U tom kontekstu treba gledati na reči Palote i uprave rimskog kluba i slediti ih kao primer pravog, zdravog i viteškog pristupa sportu i nadmetanju.

Izvor: Marko Trifunović

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA