Najnovije

UKRAJINCI KOPIRAJU AMERIKANCE: Porošenko najavio nove sankcije Rusiji!

Ukrajina je odlučila da uvede sankcije slične američkim ruskim preduzetnicima i proširi sankcije koje je Kijev uveo ranije, izjavio je predsednik Ukrajine Petro Porošenko komentarišući danas usvojenu odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu.

Petro Porošenko (Foto: RIA)

„Želim da naglasim da je veoma važno da su i prethodne sankcije, koje se sada nastavljaju, jasno usklađene sa našim partnerima iz Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država“, rekao je Porošenko.

„Svojom današnjom odlukom nove sankcije koje se uvode koordinisaćemo sa sankcijama Sjedinjenih Američkih Država protiv građana i pravnih lica Rusije“, dodao je on.

Porošenko je rekao da su sankcije povezane i „sa upotrebom hemijskog oružja u centru Evrope — Rusije u Velikoj Britaniji i održavanjem nezakonitih predsedničkih izbora na teritoriji okupiranog Krima“, istakao je ukrajinski predsednik.

U saopštenju se navodi da je Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, kojim je Porošenko predsedavao, „razmotrio odluku o uvođenju sankcija Rusiji, kao i pitanje produžavanja sankcija koje su uvedene u vezi sa nelegalnom aneksijom Krima i sankcija vezanih za agresiju Rusije protiv suverene i nezavisne ukrajinske države“.

Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja.

U britanskom gradu Solsberiju 4. marta su otrovani bivši pukovnik Glavne operativne uprave Rusije (GRU), Sergej Skripalj, koji je radio za britanske obaveštajne službe, i njegova ćerka Julija. Britanska strana tvrdi da je u trovanje Skripaljevih supstancom A234 umešana Rusija, što Moskva kategorički demantuje.

Predsednik Ukrajine Petar Porošenko objavio je preko Fejsbuka da je Kijev dobio američke prenosne protivtenkovske raketne sisteme "Javelin". Više o tome saznajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Antivladini protesti u Ukrajini – incidenti

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA