Najnovije

EU STRAHUJE: Nova vlada u Rimu zbog Putina će izazvati zemljotres u Evropi?

Evropska unija strahuje da bi nova Vlada u Italiji svojim programom odricanja od mera štednje i ulaganjem u rast privrede uprkos velikom javnom dugu i deficitu, mogla da uzdrma celu Uniju.

Serđo Matarela (Foto: Jutjub)

Italijanski predsednik Serđo Matarela razmatra da li da odobri formiranje vlade, koju će činiti Pokret pet zvezdica i Liga. Dve partije traže proterivanje pola miliona ilegalnih imigranata iz Italije, ali i da se otpočne sa hitnim ukidanjem sankcija Rusiji.

U programu buduće vlade se navodi da je Rusija bitan ekonomski i trgovinski partner Italije, kao i da je potrebno obnoviti punu saradnju s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, jer je Moskva strateški sagovornik Rima i Evrope u žarištima poput Sirije i Libije.

Evropi, kojoj muke zadaje i američki predsednik Tramp zbog "Severnog toka 2" i izlaska iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, Italija tako postaje novi problem. Kako navode komentatori u Uniji i evropski diplomatski zvaničnici vide i kao znak da će se zaoštriti podele unutar EU i možda dovesti do izvesnog preuređivanja strategijskih odnosa bar ključnih članica Unije sa Rusijom.

Tome u prilog ide i da su izgradnju "Severnog toka 2" i održanje sporazuma s Iranom podržali u Sočiju Vladimir Putin i Angela Merkel.

Ipak, i pored nevolja EU s pažnjom posmatra dešavanja u Italiji, i eventualnoj koaliciji Pokretu pet zvezdica i Ligi. Obe se protive ne samo daljoj integraciji EU, već su u nacrtu programa predvideli i da Italija izađe iz evrozone ako bi o tome na referendumu odlučili građani.

Francuski ministar ekonomije Bruno Lemer je upozorio da će, ako nova italijanska vlada preuzme na sebe opasnost da ne poštuje obaveze o smanjivanju duga, budžetskog deficita, ali i ozdravljenja banaka, celokupna finansijska stabilnost zone evra biti ugrožena, preneo je "RFI".

Italijanski i analitičari u EU objašnjavaju da se do ovoga u Italiji došlo i zato što su građani na izborima glasali za dve populističke stranke koje su najavljivale da sruše poredak korumpiranih i birokratskih stranaka.

Ono što isto tako brine EU je da će nova italijanska vlada zbog antievropskih stavova naići na podršku sličnih snaga i stranaka u drugim zemljama Unije. To bi moglo da poveća podele između bogatih i siromašnih članica Unije.

Pročitajte OVDE kako Rusi štite Krimski most, čak i iz svemira.

Izvor: Express/RFI

Bonus video

Parlament ili Pozorište, šta čeka Srbiju?

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Šta italijanski izbori znače za Evropu?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA