Najnovije

SRPSKI TOK: "Pre roka" ili je sve ipak na dugom štapu?

Rok za završetak takozvanog "Srpskog toka" je 2021. godina, a najava da će gasovod biti spreman, kako je premijerka rekla, pre roka, dolazi u jeku gasne krize u Evropi, odnosno najave Rusije da će do 2019. stopirati isporuku gasa na jedinom gasovodu koji ovaj energent doprema u Srbiju.

Gasovod (Foto: Ria)

Pre pet godina svečano zavarene, dve cevi nekadašnjeg "Južnog toka" jedino su što je ostalo od dugo najavljivanog gasovoda. NJega su zamenile nove najave, ovog puta "Srpskog toka", odnosno gasne poveznice sa Bugarskom i jedine alternative za Srbiju ukoliko Rusija zavrne slavine na gasovodu kroz Ukrajinu. Ta odluka očekuje se naredne godine, a predsednica srpske vlade je, iako u trci s vremenom, uverena da problema neće biti.

"Sa dodatnim povećanjem skladišta, sa mogućim iznajmljivanjem i skladišta u Mađarskoj ako bude bilo potrebno, do trenutka kada imamo gasnu interkonekciju, i sa odličnom komunikacijom koju imamo sa Gaspromom, sve je pod kontrolom", kaže premijerka Ana Brnabić.

Da sve ipak nije pod kontrolom, pribojava se struka. Profesor Dušan Uzelac kaže - previše je nepoznanica, a premalo vremena.

"To je nažalost na poprilično dugačkom štapu. Zbog toga što tehnički detalji nisu dogovoreni. Sve je to još u sferi politike, koja, nažalost, može sutra da se promeni i zbog toga će to da traje prilično dugo", kaže profesor Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Drugim rečima, podvlači Uzelac, interes Evropske unije je da gas kupi po što nižoj ceni, a Amerike da opstruiše uticaj ruskih gasnih projekata u Evropi. U toj igri, Srbija bi mogla ponovo da ostane poslednja rupa na svirali, što je činjenica koje je svesna i sama premijerka.

"Ne znam da li može da nastane neka vrsta političkog problema, to je stvarno između Evropske unije i igrača koji su mnogo više od nas", kaže Ana Brnabić.

Jedini pravac kojim Srbija trenutno doprema gas je preko Mađarske, što je, ističu stručnjaci, nedovoljno i nepouzdano. Bugarska najavljuje izgradnju gasovoda ispod Crnog mora, što bi po premijerkinim rečima donelo dodatnu sigurnost, međutim, izgradnja takvog gasovoda potrajala bi godinama.

Pročitajte OVDE koji je to kineski gigant odabrao Srbiju za ulaganje?

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Oko ekonomije: Tok, ovog puta Srpski.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA