Najnovije

VULIN: Ako je EU samo Kosmet ključan – menjati spoljnu politiku

Evropska unija koja postavlja uslove za koje zna da neće biti ispunjeni je EU koja traži opravdanje da ne budemo njen član, a to treba prihvatiti i nastaviti svojim putem, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin u izjavi za javnost.

Vulin (Foto: Medija centar Beograd)

"Ako je Evropskoj uniji ključan samo odnos prema kosmetskom problemu i ako postavlja uslove za koje zna da neće biti ispunjeni i traži opravdanje da Srbija ne bude njen član, onda treba razmisliti o promeni prioriteta naše spoljne politike", rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin komentarišući izjavu šefa delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija da je odnos prema KiM ključni uslov za ulazak Srbije u EU.

Dodaje da ne zna u čije ime govori Fabrici.

"Ne znam u čije ime govori gospodin Fabrici, zemalja Evropske unije koje su priznale Kosovo ili onih koje to nisu? Ako Evropskoj uniji nisu važni – naša ekonomija, naša demokratija, naše upravljanje migrantskom krizom, naša politika mira i stabilnosti zbog koje napreduje čitav region, ako joj je ključan odnos prema rešavanju kosmetskog problema, problema u čijem je stvaranju EU aktivno učestvovala, onda je vreme da razmislimo o promeni prioriteta naše spoljne politike", ukazao je Vulin u izjavi za javnost.

Smatra da ako EU postavlja uslove za koje zna da neće biti ispunjeni, onda treba nastaviti svojim putem.

"EU koja postavlja uslove za koje zna da neće biti ispunjeni je EU koja traži opravdanje da ne budemo njen član, a to treba prihvatiti i nastaviti svojim putem. Srbija koju vodi Vučić nije Srbija koja se odriče sebe, ta vremena su prošla sa odlaskom sa vlasti miljenika Evropske unije", izjavio je Vulin, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je za današnji Blic da je Kosovo ključni element za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, ali ne i jedini, kao i da nema promene formata dijaloga Beograda i Prištine i uključivanja drugih strana.

Prema njegovim rečima, normalizacija odnosa sa Prištinom i naparedak u oblasti demokratije i vladavine prava dva su glavna pokretača za ulazak Srbije u EU.

"Naravno, Kosovo je ključni element. EU je već dala do znanja koliko je to važno i upravo zbog toga i pruža dobre usluge u dijalogu. Posvećeni smo dijalogu, ali napretka mora biti i u oblasti vladavine prava", rekao je Fabrici za Blic.

Upitan da li će Srbija morati da prizna nezavisnost Kosova, Fabrici kaže da EU ima statusno neutralan pristup i da je potrebna puna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

NATO vojnici nastradali u Donbasu! Moskva pobesnela zbog mešanja stranih trupa. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vulin: Hrvatskoj smeta što Srbija govori istinu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA