Najnovije

VUČIĆ: Tako nije bilo ni pred Prvi svetski rat, ne prejudiciram

Drugačija je klima u Evropi, nikada ovako komplikovana situacija u svetu nije bila, čak ni u vreme pred Prvi svetski rat.

Vučić (Foto: Jutjub)

To je primetio predsednik Aleksandar Vučić, komentarišući rigidne stavove Holandije i Francuske u vezi sa otvaranjem poglavlja za zemlje kandidate u junu, te poziciju i izglede Srbije u tom kontekstu.

"Nije da nesto prejudiciram, ali tako nije bilo ni pred Prvi svetski rat", primetio je Vučić u razgovoru sa novinarima u Bakuu, ali je insistirao na proceni da su okolnosti u Evropi i svetu mnogo komplikovane i složene, te da je mnogo opasnosti koje nas okruzuju. 

Nama je u toj situaciji, poručio, bolje da gledamo da sačuvamo mir i stabilnosti i radimo na razvoju ekonomije. 

U tom smislu su, dodaje, u dosta nezavidnoj poziciji Makedonija i Albanija, kojima će, kako pretpostavlja, u junu biti izrečene neke pohvale, "da se ne kaže baš da je katastrofa i da nisu nista dobili", ali smatra da im neće dozvoliti da otvore poglavlja. 

Kad je reč o Srbiji, a na pitanje ostaje li nama taj datum 2025. za ulazak u punopravno članstvo, Vučić kaže da to niko u ovom trenutku ne može da kaže. 

"Mislite da oni to znaju, bilo ko u Evropskoj uniji. Ali, prvo mi da uradimo svoj posao, vladavinu prava, razne slobode, da to završimo, a onda ostaje još najteža prepreka, normalizacija odnosa s Pristinom...tako da - da li iko zna da li će do toga doći i kako - samo može da se nagađa", rekao je i dodao da niko ne zna pod kakvim uslovima će sve da se zbiva, biće novog talasa izbeglica, iz Sirije svakako, možda i dvostruko, trostruko većeg od prethodnog... 

Pomenuo i pritiske na Tursku i najavio promenu stava, možda i pozicije Italije u evropskoj zajednici. 

Kako je naveo, veliki je pritisak na Tursku, zato je, kaže, Erdogan i zakazao izbore ranije, jer je pritisak ocekivao, ali se, dodao je, nada da će Turska umeti da se odbrani. 

"Uveren sam da će Turska i turski narod umeti da se odbrane", poručio je. 

Kad je reč o otvaranju novih poglavlja za zemlje kandidate za EU, Vučić je naveo da treba sačekati i videti sta će biti u junu, ali je primetio da je već u Sofiji bilo jasno da to neće "ići lako". 

Prosto, kaže, drugačija je atmosfera u Evropi, i Francuska i Holandija tu imaju nešto rigidniji stav u vezi s poglavljima i novim članicama, druge zemlje liberalniji... 

"Videli ste uostalom Salvinijevu (Mateo, lider Lige za sever) izjavu, a oni će sad da predstavljaju italijansku vladu. To je bila i jedna od glavnih tema na zasedanju Evrospke narodne partije u Sofiji nedavno, a to sada predstavlja najveći problem u Evropi...Oni, naime, najavljuju da će raditi sve suprotno dosadašnjoj vladi, da će možda čak izaći iz evrozone, videćemo", rekao je Vučić. 

Mi, dodao je, da u svemu tome sačuvamo mir i stabilnost i da razvijamo ekonomiju. 

"Da nastavimo ovako, sada nas u svetu uvažavaju, bićemo u mnogo boljnoj poziciji nego što smo bili, ali i u boljoj nego zemlje koje su bile ispred nas. Da mi malo sukobe preskočimo, i da imamo rast veći od četiri odsto ove godine, pa 4,5 iduće i polako da omogućimo sigurnu i bolju budućnost za naše građane", zaključio je.

Najžešći i najgori oružani sukobi u Ukrajini od početka godine, ima mrtvih! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vučić: Prijateljska podrška Azerbejdžana značajna dobit za Srbiju

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS