Najnovije

VUČIĆ: Razgovori kada Priština ispuni već dogovoreno

Spremni smo da razgovaramo sa Prištinom i o nekom trajnom rešenju, ali to rešenje ne može da bude - Srbijo, priznaj nezavisnost Kosova. Srbija da da sve, a ne dobije ništa i da zbog toga budemo srećni.

Vučić na defileu Dana policije (Foto: predsednik.rs)

Ovo je u nedelju u razgovoru sa novinarima, posle svečanog defilea u Beogradu povodom Dana policije, rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, navodeći da narod treba da ima poverenja da se naš tim bori za interese svoje zemlje i svih svojih građana.

On je podvukao da ne beži od dijaloga Beograda i Prištine, ali da ne zna kada će ti razgovori biti nastavljeni, da li u junu, julu ili avgustu.

- Srpska strana je spremna za kompromisno rešenje. Razgovori jednom moraju biti nastavljeni, ali stvarno još ne znamo kad. Na razgovore o Kosovu uvek nosim Briselski sporazum, da ukažem na ono što je ispunjeno, a podvučem šta nije. Zbog toga sam se smučio svima i niko više ne želi da me vidi, jer svaki put postavim pitanje na koje oni nemaju odgovor - kaže srpski predsednik.

Vučić naglašava da moramo da vidimo i rezultate tih razgovora:

- Beograd je ispunio sve svoje obaveze, dok druga strana nije ispunila nijednu. Prihvatam da nije lako sa nama pregovarati, ali spremni smo na kompromise i ustupke. To smo pokazali bezbroj puta, međutim, mora da postoji takva volja i sa druge strane.

Srpski predsednik je komentarisao i da niko nije reagovao kada je od 2000. godine Unmik opozvao srpske zakone na KiM i donosio svoje.

- Ne vredi govoriti o tome šta je bilo. Tada su gledali da prećute, ne boreći se ni za šta. Zato se sada mi borimo da pomerimo stanje iz ambisa. Od kuknjave šta smo propustili nema ništa, samo ostaje na istorijskim analizama da to vide. Slika je sada drugačija i država se ponaša ozbiljnije i odgovornije.

Odgovarajući na pitanja u vezi sa "aferom Jeremić", Vučić je rekao da će nadležni organi da rade svoj posao, kao što su već počeli u nekim drugim državama:

- Oni će rešavati pitanje uplate od 1.300.000 dolara na račun organizacije koju vodi Vuk Jeremić. Vidim da su neki organi drugih država već preduzeli značajne mere, te su kriminalci i banditi iza rešetaka. Tako da sve ima svoj početak i kraj. Važno je da nadležni svoj posao rade u miru, a onda će se videti ko je gde, kako, na koji način i zbog čega bio finansiran.

Komentarišući najavu Jeremićeve tužbe naveo je i da jedva čeka sve te junake što gone do Strazbura, a svakodnevno o svima iznose laži:

- Kada im se ukaže na istinu i pokaže da je reč o osobi koju je nazivao bratom, a koja je sada iza rešetaka, onda krene, izvini, nije mi više brat, šalio sam se.

Na pitanje da li je realno da se za konsultantske usluge daju milioni dolara, Vučić je dodao da neki nadležni organi u Americi kažu da nije, a videćemo šta će da kažu naši. Predsednik Srbije ranije je, komentarišući vest da su u SAD uhapšeni ljudi poznati kao bliski saradnici Vuka Jeremića, rekao da je tu reč o ozbiljnoj međunarodnoj bandi lopova predvođenoj Jeremićem. 

Niko ne može da ubije premijera

Vučić je u nedelju rekao da je sada Srbija jedna druga zemlja i da više niko ne može da ubije premijera.

- To je nemoguće. Sačuvaćemo našu Anu na sve moguće načine - rekao je Vučić odgovarajući na novinarsko pitanje da li može da se desi da neko ponovo ubije premijera države, kao pre 15 godina.

Stefanović: Koče istragu o Ivanoviću

Nema dobre saradnje sa policijom Kosova u rešavanju ubistva predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića. Nema ni razmene podataka. Ovo je u nedelju rekao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, apelujući na Euleks da se aktivnije uključi u rešavanje tog slučaja.

- Srbija je do sada pokušala da izvrši pritisak na policiju Kosova, Euleks, UN i čitavu međunarodnu zajednicu da tamošnje tužilaštvo brže rešava slučaj. Međutim, ne vidim takvu želju druge strane. Nespremnost za saradnju se videla od samog početka.

Američki vojnici na Kosovu umiru od oružja kojim su ubijali Srbe. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA