Najnovije

TERORISTI OVK PUCALI NA BARIKADAMA! Niko nije priveden, KFOR i EULEKS sve tolerišu Šiptarima!

Ko je zakazao na Kosovu i Metohiji u obezbeđivanju predsednika Srbije kome je uskraćeno da poseti naše sunarodnike u selu Banje. KPS nije hteo da obezbedi alternativnu trasu.

Teroristi OVK (Foto: Jutjub)

Otkazivanje posete Aleksandra Vučića selu Banje, prilikom boravka na Kosmetu proteklog vikenda, bio je hir vlasti u Prištini jer je alternativna trasa koja je trebalo da se obezbedi za prolazak šefa države, dugačka svega pet kilometara i nije zahtevna za “pokrivanje”. Ovaj put je i izabran baš zbog toga što bi Vučić uglavnom prolazio kroz srpske sredine u kojima čak nema ni puno kuća, pre ulaska na teritoriju opštine Srbica, koja se nalazi u južnom delu pokrajine. Da su hteli, pripadnici kosovske policije mogli su dobro da obezbede kratku deonicu i da spreče bilo kakav rizik po kolonu u kojoj bi se kretao prvi čovek Srbije.


Na ovom putu nije bilo nikakvih barikada, jer su se veterani OVK, na mig Kadrija Veseljija, aktuelnog predsednika kosovske skupštine i bivšeg čelnika OVK, okupili na glavnom putu koji ide od Kosovske Mitrovice ka Srbici. Uprkos tome, premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj je “zbog novih okolnosti” i “sigurnosti građana i delegacije Srbije” odlučio da otkaže Vučićevu posetu dreničkom kraju. Iako su se prvo ujutru, u blizini srpskih kuća, a potom i na samim barikadama čuli rafali iz automatskog oružja, niko od povampirenih boraca terorističke OVK nije priveden, niti su Euleks i Kfor pokazali zanimanje.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je u ponedeljak da su blokade, koje su sprečile Vučića da poseti Srbe u selu Banje, očito organizovale prištinske vlasti:

– Sada nemam dokaza za to, ali na osnovu izjava, ponašanja KPS, i po svemu onome što je radio bezbednosni kosovski aparat, jasno je da su prištinske vlasti to organizovale.

Kao razlog zašto su se postavile blokade, Stefanović je naveo da je poseta predsednika Vučića jezeru Gazivode, uprkos prištinskoj zabrani, za njih bila “užasan politički udarac”:

– Onda su pokušali da na bilo koji način zabrane dalje posete Vučića, organizacijom veterana. Onda se KPS pojavljuje na licu mesta i nije ni pokušao da pomeri veterane. A, Priština nije želela ni da pozove Kfor da interveniše jer se plašila “loših situacija” po njih.

Sve ovo je, po oceni Stefanovića, bila ne samo zabrana predsedniku da dođe do Srba koji žive u tom selu, već i Srbima iz sela da iz njega izađu, a to se, kako je rekao, zove ograničavanje slobode ljudima da se kreću. Ovo nije bilo prvi put da pripadnici Euleksa i Kfora, dve međunarodne misije na KiM, sede skrštenih ruku dok se narušavaju slobode Srba. Pre pola godine, prilikom hapšenja Marka Đurića, direktora Kancelarije za KiM u Kosovskoj Mitrovici, jedan pripadnik Kfora našao je za shodno da iživljavanje kosovske policije nad Đurićem – fotografiše. Kao i tada, i ovog puta iz Kfora se čuje argumentacija da su oni tek treći stepen zaštite u Pokrajini, posle Kosovske policije i Euleksa.

Komandant Kfora Salvatore Kuoči u ponedeljak je izjavio da je ta misija bila spremna da interveniše na svim područjima na Kosovu koje je posetio Vučić, kao i da niko nije bio u opasnosti, a posebno ne predsednik Srbije kada su Albanci blokirali prolaz do srpskih enklava.

– Bili smo na licu mesta, a mislim da je bila mudra odluka vašeg predsednika da zadrži situaciju mirnom i da se izbegnu bilo kakvi sukobi – rekao je Kuoči za TV Prva. – Da smo intervenisali, situacija bi bila drugačija i možda bi poseta imala drugačiji ishod. Demonstracija može da bude u svakoj zemlji, ali to ne znači da protesti ugrožavaju nečiju bezbednost.

Procedura na koju se Kfor uvek poziva je sledeća: Kada se bezbednosna situacija na KiM pogorša i kosovska policija nije u mogućnosti da rukovodi njome, ona traži intervenciju drugog stepena bezbednosnog odgovora, odnosno, Euleksa, a u slučaju dodatnog pogoršanja, Euleks traži intervenciju Kfora.

Sve ovo pomalo asocira na poznatu bajku “Deda i repa”. Ova kosovska samonikla očito je postala prevelika, kako za Evropsku misiju vladavine prava, tako i za NATO na KiM. Ali za razliku od bajke u kojoj deda pozove babu, ona unuku, a ona psa, i tako redom ne bi li rešili problem, Euleks i Kfor vešto se skrivaju iza protokola, čekajući pozive jedni od drugih, a iz dosadašnjeg iskustva morali bi već unapred da znaju da ih neće biti.

Trampov specijalac disciplinuje Prištinu. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA