Najnovije

Resavica su uspravlja iz pepela

Posle više neprijatnih afera, posle kojih su neki direktori završili u zatvoru, Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja “Resasvica” rešilo je da napravi prvi iskorak iz te sive zone. Za početak odlučili su da istisnu iz poslovno-privatnih lukreativnih kombinacija “podizvođače” odnosno privatnike koji su dugo već domaći soj koji je uživao velike povlastice u poslovanju ovog javnog preduzeća koje zapošljava skoro četiri hiljade radnika.

Resavica (Foto: Jutjub)

O čemu se radi? Uprava “Resavice” u dogovoru sa Ministarstvom odbrane Vlade Srbije,dogovorila je kupovinu deset vozila iz pribojskog FAP-a. Marko Vuković vd direktor “Resavice kaže da njihovo preduzeće skoro deset godina nije kupilo novo vozilo. “Kupovana su polovna vozila, koja su danas skoro van pogona, pa je “Resavica” angažovala deset podizvođača, privatnika koji svojim kamionima odvoze ugalj i jalovinu iz naših devet rudnika. Tri podizvođača su angažovana da svojim autobusima prevoze radnike. Ovo je početak nove poslovne politike ovog javnog preduzeća”, kaže Vuković.

Vuković još dodaje da je dogovorena kupovina šet kamiona nosivosti do 25 tona, dva autobus za prevoz radnika i dva kombinovana vozila. “U ovoj kupovini rukovodili smo se  najpre idejom da obnovimo vozni park, da u naših devet rudnika naši kamioni odvoze ugalj i jalovinu, i da saradnja sa pribojskim FAP-om bude naš doprinos valjanom opredeljenu Vlade Srbije da kupujemo domaće, gde god je to moguće. Vrednost ovog posla je oko million evra, ostalo je da preciziramo još neke pojedinosti, pošto sun am u FAP- obećeli značajan popust.”, poručuje Vuković.

U upravi “Resavice” kažu da se godišnje na svim kopovima kamionima odveze oko 250.000 tona uglja i oko 70.000 tona jalovine. Koliko su u tim poslovima zaradili podizvođači, nisu nam rekli, jer kažu da je to zaista teško precizno popisati. Dodaju međutim da su i ranije poslovali sa FAP-om, das u bili zadovoljni, jer FAP baštini ozbiljno iskustvo u ovim poslovima, a njihova vozila sad imaju mercedesove motore.

Ranko Vuković, direktor Fabrike automobile Priboj kaže da ga raduje ovaj posao sa “Resavicom”, jer će FAP, pored programa namenske industrije,  baviti se i ovim komercijalnim poslovima. I on naglašava da je srećna okolnost što dve značajne državne firme ostaju privržene opredeljenju “kupujmo domaće” i dodaje da ga raduje saradnja sa “Resavicom”, jer ovo je samo početak.

Da li će sutra biti održan zabranjeni protest protiv festivala “Mirdita, dobar dan” saznajte OVDE.

Izvor: Pravda/Miloš Halapić

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Emisija “Bez cenzure” o politici Vlade Srbije prema KiM.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA