Najnovije

Rusi tajno testirali novi raketni sistem, oborili rekord (VIDEO)

Rusija je u tajnosti testirala svoj novi sistem protivvazdušne odbrane S-500 i oborila svetski rekord u dometu, javlja CNBC.

S 500 (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

S-500 je pogodio metu na udaljenosti od 480 kilometara, što je 80 kilometara dalje od prethodnog svetskog rekorda, piše CNBC pozivajući se na američke obaveštajne izvore.

Rusija tvrdi da novi sistem može presretati hipersonične rakete, dronove, letelice i "nevidljive" ratne avione poput F-22 i F-35. Rusija takođe tvrdi da novi sistem ima domet koji mu omogućuje obaranje ciljeva na visini od 100 kilometara iznad zemljine površine. 

CNBC navodi da je protekle nedelje saznao da Rusija priprema hipersonično vozilo nazvano Avangard, a radi se o oružju protiv kojeg se nijedna zemlja ne može odbraniti. Sposobno je da nosi nuklearnu bojevu glavu i dizajnirano je za obaranje interkontinentalnih balističkih raketa, a trebalo bi biti spremno do 2020. godine. 

Prema izvorima, Rusija je dvaput uspešno testirala Avangard u 2016. godini, a treći test u 2017. bio je bezuspešan. Očekuje se da će ga opet testirati ovog leta. 

Podsetimo, ruski mediji su ranije navodili da S-500 predstavlja novu generaciju PVO raketnih sistema zemlja—vazduh. 

"To je univerzalni kompleks dalekog dometa i presretanja projektila na velikim visinama uz povećan potencijal protivraketne odbrane. Sistem S-500 može da presretne balističke rakete, ali i da pogodi avione, helikoptere i krstareće rakete", pisao je "Sputnjik".

Lovci F-35 i F-22 za Ruse i Kineze uskoro neće biti nevidljivi! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: index.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA