Najnovije

Izbori u Iranu donose promenu kursa: Teheran se okreće ka Zapadu

TEHERAN - Građani Irana su prema preliminarnim rezultatima izbora za parlament i Savet eksperata dali značajan broj glasova umerenim i reformističkim snagama države.
Svi su izgledi da će se smanjiti pukotine između Irana i Zapada (Ilustracija: dailyreckoning)

Svi su izgledi da će se smanjiti pukotine između Irana i Zapada (Ilustracija: dailyreckoning)

Reformisti su odneli gotovo stopostotnu pobedu u Teheranu, a predsednik Islamske Republike Iran Hasan Rohani smatra da su preliminarni rezultati dokaz da ljudi žele da daju kredibilitet političkoj opciji kojoj i sam pripada. Reformističke i umerene partije podržavaju poboljšanje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama i Zapadom uopšte. Do sada, državnim parlamentom kojeg čini 290 delegata dominirali su "principalisti" koji su oprezniji po pitanju novog talasa odnosa sa Zapadom. Iako reformisti možda neće osvojiti većinu u parlamentu, reč je o značajnom događaju koji će možda dovesti do promene u odnosu snaga na štetu ultrakonzervativaca. Izbori se održavaju u celoj zemlji, a pored delegata u parlamentu, građani biraju i članove Saveza eksperata koji je zadužen za imenovanje i smenu Vrhovnog lidera. Vrhovni vođa Irana Ajatolah Ali Hamnei pozdravio je visoku izlaznost na izborima za parlament i Skupštinu eksperata, u svom prvom "komentaru" nakon izbora održanih u petak, izvestili su danas iranski mediji. "Zahvaljujem mudroj i odlučnoj iranskoj naciji...i nadam se da će naredni parlament delovati odgovorno prema narodu i Bogu", navodi se u saopštenju Hameneija, koji je izbegao da direktno komentariše rezultate izbora za 290-člani parlament i 88-članu Skupštinu eksperata, koja je zadužena za izbor vrhovnog vođe.
Pročitajte još:RUSKE SPECIJALCE NIŠTA NE MOŽE DA ZAUSTAVI: Pogledajte kako oni rade (VIDEO)Grupa NATO brodova uplovila u Egejsko more – između Grčke i Turske
Izvor: Fonet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA