Najnovije

Lavrov u Pjongjangu sa Kim DŽong Unom (VIDEO)

Severnokorejski predsednik Kim DŽong Un primio je ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova u svojoj rezidenciji u Pjongjangu, kako bi razgovarali o problemima na Korejskom poluostrvu.

Lavrov i Kim (foto: RIA)

Sergej Lavrov pozvao je Kim DŽong Una u posetu Moskvi. "Dođite u Rusiju, biće nam veoma drago da vas ugostimo", rekao je Lavrov tokom susreta sa Kimom.

Lavrov je Kimu preneo Putinove želje da se uspešno razreši problem na Korejskom poluostrvu, kao i to da Putin veoma ceni "divne reči napisane u poruci posle njegovog reizbora".

Kim je rekao Lavrovu da Severna Koreja visoko ceni politiku ruske vlade, a posebno ruskog predsednika Vladimira Putina, koja se suprotstavlja američkoj dominaciji.

"Visoko cenim činjenicu da se ruske vlasti jasno protive američkoj dominaciji", istakao je Kim, koji je dodao da je uvek spreman da razgovora sa Rusijom o tom pitanju.

"Vaša poseta pokazuje koliko pažnje rusko rukovodstvo i predsednik Putin poklanjaju daljem razvoju i jačanju naših odnosa", zaključio je Kim.

Sergej Lavrov je prvi predstavnik Rusije koji se sastaje sa severnokorejskim liderom, prenosi Tas.

"Čak i ako su pojedini Rusi videli Kim DŽong Una, on je prvi zvaničnik koji se sastaje sa Kimom", rekao je jedan od članova ruske delegacije.

Šef ruske diplomatiije je ranije danas rekao da rešenje pitanja nuklearnog programa na Korejskom poluostrvu ne može da bude potpuno ako ne budu ukinute sankcije Pjongjangu.

Lavrov je rekao da pregovarači treba da pronađu načine za denuklearizaciju i smatra da to ne može biti urađeno u jednom koraku, prenela je agencija Tas.

Šef ruske diplomatije je pozvao na preduzimanje koraka kojim bi se sprečilo ometanje dogovora postignutih na samitu između dve Koreje i dogovora o održavanju samita između Severne Koreje i SAD.

Lavrov je rekao da Rusija pozdravlja kontakte koji su se razvili između Severne i Južne Koreje, kao i Severne Koreje i SAD.

Moskva je, rekao je šef ruske diplomatije, zainteresovana za primenu trilateralnog ekonomskog projekta sa Pjongjangom i Seulom, uključujući izgradnju železnice.

Naglasio je da Moskva i Pjongjang mogu da prošire trgovinske i ekonomske odnose u skladu sa odlukama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Lavrov je u radnoj poseti Pjongjangu, prvoj od 2009. godine

 

OVDE pogledajte kako ruski MiG napada cilj u vazduhu.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA