Najnovije

SRBIJA JE KOLEVKA CIVILIZACIJE: Ovo otkriće je to dokazalo (VIDEO)

Iako nas tome nisu učili u školi, Srbija je kolevka civilizacije. Arheloška nalazišta u Srbiji pokazala su da je na ovom prostoru bujala civilizacija mnogo pre Bliskog istoka a na teritoriji naše zemlje pored poznatog Lepenskog Vira i Vinče postoje i druga nalazišta koja dokazuju ovu tvrdnju.

Arheolog Svetozar Stanković koji je 90-ih istraživao Blagotin (Foto: Jutjub)

Upravo na teritoriji Srbije otkriven je najstariji hram u istoriji ljudske civlizacije. 

Arheološki lokalitet Blagotin nalazi se na brdu Mali Blagotin u selu Poljna, 26 km severoistično od Trstenika. Najstarije, ranoneolitsko naselje na Blagotinu, površine od preko 2 hektara, osnovali su pripadnici starčevačke kulture, odnosno njene najstarije faze-protostarčevo, krajem VII i početkom VI milenijuma p.n.e.

Iako je na Blagotinu istražen samo deo naselja, pokretni arheološki nalazi koji svedoče o načinu života i društvenoj i ekonomskoj organizaciji naselja, svojom brojnošću i raznovrsnošću svrstavaju ga u red najbogatijih i najznačajnijih neolitskih nalazišta na teritoriji Srbije. Stanovnici Blagotina su se bavili stočarstvom i zemljoradnjom, o čemu, između ostalog svedoče i keramička zrna pšenice pronađena na lokalitetu. O planskoj organizaciji naselja svedoči simbolična predstava naselja otkrivena na poleđini zrna. Kao dokaz postojanja duhovne kulture pronađene su tzv.venere -- stilizovane ženske figure koje predstavljaju simbol plodnosti i rađanja. Istraživanja je sproveo Centar za arheološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu, pod rukovodstvom profesora Stankovića, a u saradnji sa kulturnim institucijama u Trsteniku i Kruševcu.

U centru naselja pronađen je hram u kome su se nalazile figure “boginja” sa ženskim atributima i glavama jelena. U svetu je ovo najstarije nalazište gde hram postoji kao posebni objekat odvojen od kuće. 

Na ovom nalazištu su pronađeni, u svetu, najstariji mlinovi za žitarice tako da je srušen i mit o tome da je prvi hleb pravljen u Mesopotamiji.

Ovo nisu tvrdnje nekih istoričara amatera, nalazište u Blagostinu istraživali su 90-ih arhelozi Beogradskog univerziteta.

Pogledajte ovaj šokantni dokumentarac koji menja istoriju sveta.

Emisiju o poreklu naroda Balkana koja je šokirala Hrvatsku pogledajte OVDE.

Knjiga "Mrežni ratovi" ruskih geopolitičara Aleksandra Dugina i Leonida Savina distupna je u Srbiji i Republici Srpskoj,...

Posted by Dnevne Novine Pravda on ponedeljak 23. april 2018.

Izvor: Pravda

Bonus video

Kovid 19 je specijalna operacija protiv čovečanstva! Slobodan Reljić

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Sukob Milanovića i Deretića.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube