Najnovije

NAKON POSLEDNJE BURNE RASPRAVE U NEMANJINOJ: Rekonstrukcija Vlade sve izvesnija, a evo ko su kandidati za smenu!

Rekonstrukcija Vlade Srbije sve je izvesnija nakon poslednje bure u Nemanjinoj i u narednih mesec dana moglo bi da bude zamenjeno najmanje pet ministara - saznaju "Novosti".

Predsednik Vlade Srbije Ana Brnabić (Foto: Sinhua)

Okidač za "provetravanje" kabineta, koje je već duže vreme u igri, sada bi mogao da bude poslednji otvoreni sukob - odnosno udar Zorane Mihajlović i Jadranke Joksimović na Anu Brnabić, koje su u klinču između premijerke i ministra za inovacije Nenada Popovića, otvoreno stale na njegovu stranu i ofirale netrpeljivost prema predsednici, o kojoj se mesecima šuškalo.

Naizgled periferna rasprava o hrvatskoj slikovnici čiju sadržinu je osudio Popović, smatrajući da promoviše gej brakove, porodila je najtežu krizu do sada jer je Brnabićeva ponudila ostavku predsedniku Aleksandru Vučiću, koju je on odbio.

Pošto je, kako je ekskluzivno izjavila za "Novosti", od šefa države dobila razumevanje i podršku, sve je izvesnije da će premijerka svoj narušeni kredibilitet morati da brani čistkom među ministrima.

Zasada su izlaznim vratima najbliži Dušan Vujović, Vladan Vukosavljević, Vanja Udovičić i Goran Knežević, koji bi iz ličnih razloga odstupio sa funkcije.

Ali poslednji istup Mihajlovićeve i Joksimovićeve obe ministarke je znatno približio spisku za "metlu", tim pre što je njihov udar na Brnabićevu, kako saznajemo, razgnevio lidera naprednjaka Aleksandra Vučića.

Ako bi se išlo u "seču", ona verovatno ne bi mimoišla ni SPS, pa bi se u tom slučaju pakovao Goran Trivan, kao najslabija karika u stranci, iako je na čelu resora zaštite životne sredine pokrenuo mnoga pitanja.

Kadrovska pomeranja trebalo bi da sačekaju formiranje vlasti u Beogradu. Tako se već kao gotova stvar uzima opcija po kojoj će aktuelni gradonačelnik Siniša Mali postati novi ministar finansija umesto Vujovića. Ako ne preuzme kormilo prestonice, i Goran Vesić bi mogao da uskoči u izvršnu vlast, i to na čelo novog resora za infrastrukturu, dok bi Mihajlovićevoj (ako ostane na funkciji) pripao "krnji" portfelj sa saobraćajem, što bi joj bila neka vrsta kazne.

Kao najozbiljniji kandidati za naslednika Vladana Vukosavljevića u resoru kulture pominju se direktor Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković.

Udovičiću se drma fotelja zbog "afere Univerzijada", ali je njegov naslednik još u magli. Spekulisalo se da će na to mesto doći nakadašnji fudbalski as i aktuelni funkcioner UEFA Dejan Stanković, ali su male šanse za taj transfer. Kadrovski rebus lebdi i iznad kabineta Kneževića i Trivana, ali bi sve trebalo da bude jasnije do sredine juna.

Više mišljenja, a jedna politika

O poslednjim dešavanjima u Nemanjinoj su se oglasili ministri odbrane i rada, Aleksandar Vulin i Zoran Đorđević, koji tvrde da Brnabićeva nije nudila ostavku na sednici i poručuju da u Vladi nema sukoba.

- Svaki ministar ima svoje mišljenje, kao i predsednica Vlade, ali imamo pravo samo na jednu politiku, a to je politika očuvanja državnog jedinstva, prosperiteta. Sve ostale razmirice, različiti pogledi na svet, pa svi ih imamo, tako da ovome ne bih pridavao značaj - kazao je Vulin.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je istina da je petak bio jedan od najtežih dana za nju od kako je ušla u Vladu Srbije, a više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pitanje ruske novinarke za tadašnju ministarku Anu Brnabić na gej paradi u Beogradu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA