Najnovije

DOK RAMA PRETI: Laganim koracima do Velike Albanije!

Predsednik Vlade iz Tirane Edi Rama ponovo je zapretio stvaranjem "velike Albanije", a njegova izjava došla je samo nekoliko sati pošto je parlament u Prištini odlučio da ukine kontrole na graničnim prelazima ka toj zemlji, kao i roming između tzv. Kosova i Albanije.

Rama i Tači (Foto: Jutjub)

Sve ovo događa se u trenutku kada strah kod Srba u južnoj pokrajini ponovo raste zbog sve većeg broja napada na nacionalnoj osnovi.

Govoreći na promociji knjige "Nova država - moderni državnik Hašim Tači", održanoj u sredu u Beču, Rama je rekao da niko ne želi "veliku Albaniju", ali da, "kada neko stalno viče: vuk, vuk, može i da ga prizove".

Istog dana kada su napadnuta srpska deca u Starom Grackom i zapaljena medicinska dokumentacija u ambulanti u selu Novake, Rama je rekao da je "Kosovo postalo bezbedno mesto za Srbe"?!

Komentarišući Ramine reči, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upitao je da li je primer bolje prakse kada neko proteruje Srbe i pali crkve i manastire.

- Rama očigledno igra toplo-hladno. NJegove izjave su stalna pretnja prema EU - ako nam nešto ne date, mi ćemo da stvorimo "veliku Albaniju" - rekao je Dačić i postavio pitanje kako će ukidanje kontrole na prelazu sa Albanijom uticati na viznu liberalizaciju, bezbednost i stabilnost?

Šef diplomatije je rekao i da ga nije iznenadila vest o ukidanju rominga i kontrola na granici.

- Želja za uspostavljanjem "velike Albanije" nije ništa novo, već nešto što se dešava više decenija i vekova. Niko u Evropi ne postavlja pitanje u vezi sa albanskim izjavama i radnjama, a u međuvremenu prestaju kontrole na granicama, otvaraju se zajednička konzularna predstavništva... A onda Srbiju pitaju šta misli o izjavi Milorada Dodika o ujedinjenju Srbije i RS.

Albanski zvaničnik je u više navrata davao kontroverzne izjave od onih da je ujedinjenje Kosova i Albanije stvar prošlosti do zapaljivih krilatica da su Albanija i Kosovo jedna zemlja, jedan narod, jedan zajednički san. Zajedničke sednice vlada Albanije i Kosova postale su redovna praksa od 2014. godine, a prva je održana u Prizrenu. Tada su u kompleksu Prizrenske lige potpisani brojni sporazumi, a osnovan je i humanitarni fond za Preševsku dolinu.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je u četvrtak da smo suočeni sa nizom incidenata protiv srpskog naroda, što opasno ugrožava stabilnost i opstanak srpske zajednice na KiM. On je naveo primere brojnih incidenata koji su se dogodili u poslednje vreme, a posebno proteklog meseca.

- Postavljamo pitanje međunarodnoj zajednici šta je to što je potrebno da se desi da dođe do organizovane reakcije hiljade predstavnika međunarodnih misija koje imaju jasan mandat da spreče takve događaje i kampanju nasilja, koja je očigledno sistematska, i direktna posledica negativne političke klime koju separatisti stvaraju protiv srpskog stanovništva.

On je ocenio da je ćutanje u situaciji kada imamo dokazano i nedvosmislenu akciju sa ciljem zastrašivanja, isto što i saučesništvo. Prema njegovim rečima, izjave zvaničnika u Prištini koji se protive postizanju kompromisa, zajedno sa poslednjim slučajevima nasilja, predstavljaju ozbiljan korak nazad u procesu normalizacije odnosa. 

Haradinaj: Energetika pa ZSO

Tehnički dijalog je prekinut jer smatramo da je besmislen ako prva tačka nije energetika, dok Beograd i Brisel traže da se najpre razgovara o osnivanju Zso - izjavio je u četvrtak Ramuš Haradinaj, premijer tzv. Kosova. - Ne odbijamo druge teme, ali ova treba da bude prva, a srpska strana pomera dnevni red tako da prva tačka bude ZSO.

Tajni sastanak na kraju 2016. godine

U Albaniji je u decembru 2016. godine održan tajni sastanak na kome su, osim političkih lidera Albanaca iz regiona, prisustvovali i veterani OVK, i na njemu je dat znak za agresivni start oživljavanja projekta "velike Albanije". Prema bezbednosnim informacijama naših službi, na tom skupu učestvovali su politički lideri Albanaca sa KiM, juga centralne Srbije, iz Makedonije, Albanije i Crne Gore, ali i veterani OVK i njenog ogranka - oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Sporne izjave albanskih zvaničnika

* Ramuš Haradinaj: Kosovo je dalo Srbima dovoljno ustavnih prava. Srbi uživaju sve privilegije koje su posebno izmišljene za njih.

* Edita Tahiri: Ostavljanje ZSO za finalnu fazu dijaloga između dve države predstavlja rizik za Kosovo. Srbija bi mogla da traži dodatne nadležnosti za asocijaciju.

* Avni Arifi: Razgovorom o ZSO se gubi vreme.

* Ramuš Haradinaj: Put u blizini manastira Visoki Dečani postojao i ranije

* Hašim Tači: Ako ne bude vizne liberalizacije za Kosovo, onda bi moglo doći do otvaranja prostora za ideologije suprotne evropskim interesima.

* Edi Rama: Kosovo ima najviše standarde manjinskih prava i ne može se porediti odnos prema Srbima na Kosovu i prema Albancima u Preševu.

Pročitajte OVDE koji je cilj orkestriranih napada Šiptara na Srbe na Kosovu!

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Velika Albanija na mala vrata.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA