Sledi popis šest stvari s kojima se nije za igrati.
1. Nepasterizovano mleko
U SAD-u samo od 1998. do 2011. bilo je 148 epidemija trovanja povezanih s upotrebom nepasteriziranog mleka i proizvoda od njega. O kakvom je velikom riziku reč pokazuje i to što zapravo jako malo ljudi pije takvo mlijeko, a istovremeno je obolelih bilo tako mnogo u tako relativno kratkom vremenu. Možda tek nešto malo manji rizik leži u nepasteriziranom soku.
2. Sirove klice iz semenki
Nekuvane ili lako kuvane registrovane su kao uzrok nešto više od 30 velikih bakterijskih epidemija u SAD-u od sredine 90-ih. Pre nekoliko godina jednu veliku i gadnu doživela je i Evropa. Uglavnom je reč opet o salmoneli i ešerihi koli. I svaki put je bilo sasvim dovoljno ako su već i semenke, koje god bile, bivale zaražene bakterijama.
3. Krvavo meso
Svi njegovi odresci koje je jeo u poslednjih 20 godina bili su dobro pečeni. I to zato što svaka bakterija koja se inače nađe na površini, pa je ubije i pripremanje odreska koji je iznutra krvav, vrlo je verovatno da je prodrla i dublje. Ne pripremajte meso tako da rizikujete salmonelu, a potom i sve druge bakterije.
4. Unapred oprana ili rezana salata ili voće
Ovu kategoriju Marlel "izbegava poput kuge". I to zato što god se hrana više obrađuje, reže, što god prolazi kroz više ruku, postrojenja, veća je šansa da će usput nešto pokupiti. On kupuje neoprano, nedirnuto voće i povrće, u malim količinama, koje će pojesti za tri ili četiri dana najviše. Sve kako bi smanjio rizik od listerije, smrtonosne bakterije koja se razvija na temperaturama frižidera.
5. Sirova ili nedovoljno kuvana jaja
Svaki put kad god dođe do epidemije salmonele, prizori su gadni, ljudi se jezivo muče, neki ne prežive. U epidemiji iz 2010. obolelo je prijavljenih 2000 ljudi. Marlel smatra da je opasnost danas puno manja nego 90-ih. Ali on jaja jede isključivo dobro pečena ili dobro kuvana.
6. Evropska ostiga
Marlel kaže da je u poslednjih pet godina vidio više trovanja školjkama nego u poslednjih 20 godina. Razlog je način na koji se školjke hrane. One filtriraju vodu, pa ako se u njoj nalazi neka bakterija, filtrirat će i nju. A ako ona u njoj i ostane, pa ako je školjka sirova i još se bakterija probije u probavni sustav čoveka, onda... Uz klimatske promene i sve toplije vode ovakvi su slučajevi sve češći.
Zašto treba da jedete slaninu pročitajte OVDE.
Izvor: express.hr