Najnovije

Počela je borba za Zapadni Balkan, Srbija najveći saveznik Rusije

Balkan se ponovo nalazi visoko na skali prioriteta, a glavni igrači su Vašington, Moskva, Brisel, Peking i Ankara", piše Al DŽazira Balkans.

Rusija i Srbija (Foto: Jutjub)

"Najava povećanog broja posmatrača iz Velike Britanije i NATO na izborima ove godine u Bosni i Hercegovini u skladu je sa nedavnim pozivom Visokog predstavnika za BiH Valentina Incka za pojačanje angažovanja međunarodne zajednice u toj zemlji. Posmatrači bi trebalo da osiguraju legalan tok izbornog procesa, ali je značajno i povećanje broja vojnika koji bi, prema britanskom 'Tajmsu', imali cilj da 'spreče mešanje Rusije tokom predstojećih izbora'.

Evropska unija je postavila ambicioznu agendu za Zapadni Balkan. Između ostalog, želi da smanji uticaj Turske i Rusije u regionu koliko je god to moguće. 

Međutim, i u SAD su sve jači glasovi da ova zemlja treba da preuzme ključnu ulogu u regionu, pa je tako i Savet za inostranu politiku (CFR), koji oblikuje američku spoljnopolitičku viziju još od 1921. godine, takođe postavio Balkan na visoko treće mesto prioriteta u 2018. godini, posle Severne Koreje i borbe protiv radikalnih islamista.

Time se postavljaju sasvim nove konture međunarodnih političkih odnosa vezanih za Balkan. Nakon Bliskog istoka, Balkan je novo područje gde bi se mogli voditi proxy sukobi raznih oblika i tipova, a u kojima bi se iskušavala ideja multipolarnog sveta.

Ovde se nazire moć SAD, Rusije, Kine, Indije, EU kao i drugih zemalja, na globalnom i regionalnom nivou. U balkanskoj regionu su glavni veliki igrači Vašington, Moskva, Brisel, Peking i Ankara. Rusija, Turska i Kina pokazuju da EU nije jedina opcija na stolu.

Čini se da je Rusija na vrhu popisa glavobolje EU. Rusija ne skriva činjenicu da ima privredne i političke interese u regionu i da se oni često protive evroatlantskim interesima.

Rusija ima značajan uticaj kroz energetski sektor u Srbiji, Makedoniji i BiH, zemljama u kojima Moskva pokriva gotovo sto posto potražnje za gasom. Što se tiče političkog uticaja, čini se da je Srbija najpouzdanija saveznica Rusije, a i stanovništvo Srbije uglavnom pozitivno gleda na odnose s Rusijom i ne podržava NATO. 

Američki stručnjaci ocenili da Putin ima “oružje Sudnjeg dana”, više o tome OVDE.

Izvor: Aljazeera

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Više o odnosima Rusije i Srbije iz ruskog ugla:

 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA