Najnovije

SPREMA SE HAOS U SKOPLJU! Predsednik odbio da potpiše novo ime Makedonije, navijači spremni da izađu na ulice

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov saopštio je danas da je njegova konačna odluka da neće podržati, ni potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, koji su aminovali premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, jer smatra da je on štetan po državu i njene građane.

Đorđe Ivanov (Foto: Jutjub)

Ivanov je u obraćanju javnosti poručio da je to za njega najštetniji dogovor u istoriji.

"Neću legalizovati politički nelegalna dela", rekao je Ivanov.

Smatra da je ceo proces dogovaranja sproveden "neodgovorno i netransparnetno", te da vlada nije imala snage ni da pokuša da iznađe zajednički stav i konsenzus svih političkih činilaca u zemlji.

Ivanov je javnosti saopštio da je na jutrošnjem sastanku koji je trajao dva minuta, Zaevu i ministru spojnih poslova Nikoli Dmitrovu rekao da sporazum smatra njihovim "ličnim delom i odlukom za koji snose i ličnu odgovornost".

"Tekst sporazuma je za Makedoniju previđa ne samo promenu ustavnog imena, već i promenu preambule Ustava", rekao je Ivanov i dodao da je tim sporazumom izbrisan i član Ustava koji se odnosi na makedonsku manjinu u dijaspori.

Rekacije su podeljene kako u Makedoniji tako i u Grčkoj.

Pojedini građani Makedonije su ogorčeni jer misle da su Grci dobili sve, a oni ništa.

Kako se šuška u Skoplju, razne grupacije kuju planove kako bi se napravili blokade i protesti, koji bi mogli već večeras da stupe na scenu u režiji navijača Vardara.

Očekuje se i "povratak" pristalica Nikole Gruevskog, koji su prošle godine upali u Sobranje.

Nekadašnji predsednik makedonskog parlamenta i profesor ustavnog prava i politickih sistema, dr Savo Klimovski, kaže da nijedna zemlja Balkana neće biti mirna ako u Makedoniji dođe do novih nereda.

Podsetimo, prošle godine 27. aprila maskirani batinaši VMRO DPMNE i pristalice Nikole Gruevskog nasilno su upali u makedonski parlament, u trenutku kada je većina izabrala Talata DŽaferija za novog predsedenika parlamenta.

Pre toga u februaru demoliran je kafić u kom su se okupljale pristalice Zorana Zaeva, odnosno učesnici antivladinih protesta "Šarena revolucija".

Šta EU i NATO misle o novom imenu Makedonije pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA