Najnovije

KIM DŽONG UN: Hoćete denuklearizaciju? Može, ali pod jednim uslovom...

Nekoliko sati nakon potpisivanja istorijskog sporazuma sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, severnokorejski lider Kim DŽong Un formulisao je uslov za ispunjenje zahteva za odricanje od nuklearnog naoružanja.

Kim DŽong un (Foto: Jutjub)

“Denuklerizacija” će zavisiti od prestanka neprijateljstava, o čemu treba da se dogovore obe strane, rekao je Kim prema informacijama zvanične korejske informativna agencija KCNA.

- Kim DŽong Un je izjavio da je za postizanje mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu neophodno da obe države prekinu da se bore jedna protiv druge - izvestila je KCNA u sredu.

Kim je istakao da obe zemlje treba da donesu “hrabre odluke” za prestanak uznemirujućih i neprijateljskih vojnih akcija uperenih protiv one druge. Osim toga, neophodne su “pravne” i “institucionalne” mere koje će garantovati prestanak neprijateljstava.

Agencija navodi da je Kim prihvatio Trampov poziv da poseti Vašington i pozvao američkog predsednika u Severnu Koreju. Kako se navodi, samit u Singapuru predstavlja “radikalni preokret” u odnosima dve zemlje.

Severnokorejski državni mediji ocenjuju samit kao uspeh režima. Agencija KCNA navodi da je Tramp najavio prekid zajedničke manevara sa Južnom Korejom, da će garantovati bezbednost Severnoj Koreji i ukinuti sankcije, ukoliko se odnosi poboljšaju. Sam Tramp je rekao novinarima da je za ukidanje sankcija, ali da se to neće desiti odmah.

Američki predsednik je obasuo Kima hvalospevima na Tviteru i zahvalio mu na “hrabrom prvom koraku u novu svetliju budućnost” za sopstveni narod. Prema Trampovim rečima, samit u Singapuru doprineo je sprečavanju “nuklearne katastrofe”.

- Nema raketiranja, nuklearnih testova i istraživanja - napisao je Tramp.

- Hvala predsedniku Kimu, naš zajednički dan je bio istorijski!

S druge strane, japanski ministar odbrane Icunori Onodera označio je vojno prisustvo SAD u Južnoj Koreji i zajedničke manevre kao značajne za bezbednost u istočnoj Aziji i da o tome treba da se dogovore Japan, SAD i Južna Koreja. Kako je rekao, njegova zemlja će i dalje učestvovati u manevrima sa SAD i širiti odbranu radi zaštite od mogućih raketnih napada i Severne Koreje.

Stižu prekaljeni Asadovi saveznici, spremaju se da satru Islamsku državu za sva vremena! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: derstandard.at, Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA