Najnovije

KINESKA ŠAMARČINA DONALDU TRAMPU: Mi nismo hteli trgovinski rat, ali sada ćete ga imati!

Kina planira da uvede tarife sličnog obima i intenziteta u nastojanju da uzvrati SAD, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo trgovine samo nekoliko minuta nakon odluke SAD da uvede 25-procentnu tarifu na uvoz 50 milijardi dolara vrednih kineskih proizvoda.

- Kina ne želi trgovinski rat, ali kineska strana nema izbora sem da se oštro suprotstavi tome, zbog kratkovidog ponašanja SAD koje će naštetiti obema stranama - objavljeno je na zvaničnom sajtu kineskog ministarstva, a prenosi Rojters.

Američki predsednik Donald Tramp uveo je danas carine od 25 odsto na uvoz kineske robe u vrednosti od 50 milijardi dolara zbog, kako je saopšteno, krađe američke intelektualne svojine i tehnologije, i obećao je dodatne carine ako Peking primeni kontramere.

Tarife će se primenjivati na ukupno 1.102 proizvoda i biće podeljene u dva dela, potvrđeno je u Beloj kući.

Prva runda tarifa će se primenjivati na uvoz 818 kineskih proizvoda vrednosti 34 milijarde dolara, počev od 6. jula, a druga runda na 284 proizvoda vrednosti 16 milijardi dolara, prenosi "Gardijan".

U saopštenju se navodi i da će najnovije mere pogoditi kinesku robu "koja sadrži značajne industrijske tehnologije".

Ekonomisti su gostovali u američkoj emisiji na televiziji CNBC, rekavši da Tramp zna da Kineske kontramere ne mogu naškoditi Americi, a da li je to tako, ostaje da se vidi.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA