Najnovije

DA LI JE OVIM REŽIM OTVORIO KARTE? Vulin izneo "lični" predlog o Kosovu i Metohiji!

Smatram da je razgraničenje najbolje rešenje za Kosovo i Metohiju, kaže ministar Aleksandar Vulin, i ističe da je reč o ličnom stavu.

Kosovo i Metohija (Foto: IN4S)

Uveren je da bi se takvim rešenjem osujetilo stvaranje "velike Albanije", koju, sad već i kao ministar i političar, vidi kao najveću opasnost za region.

"Velika Albanija se mora zaustaviti na Kosovu. Na KiM se mora zaustaviti širenje Velike Albanije i mora se zaustaviti proces destabilizacije ovog regiona. Drugačije nije moguće", rekao je Vulin za Tanjug.

Precizira i da je razgraničenje kao rešenje za kosovski problem samo okvirna ideja, koja bi morala da se razradi:

"Posebno je treba razmotriti iz ugla pitanja šta učiniti sa Srbima, koji ne bi ušli u sastav tog razgraničenja, šta sa obavezama zemalja koje se nalaze oko nas....".

Dodao je da bi takvo rešenje moralo da podrazumeva i garancije da se Albanija i Kosovo posle toga ne mogu ujediniti, a Srbi ostati "razjedinjeni".

Pitanje je, primećuje, da li će to biti moguće uraditi, jer, kako kaže, mnogo je faktora od kojih to zavisi, a pre svih - "šta kaže srpski narod, da li se slaže ili ne, a onda naravno i šta će reći Albanci i velike sile".

"Nikada se promena granica ne može raditi bez velikih sila...Ali, ako im je stalo do trajnog mira na Balkanu, onda će morati da postave jasne granice i moraće da zaustave širenje Velike Albanije", uveren je Vulin.

Ministar naglašava, još jednom, da je izneo lični stav: "Ne mogu da govorim u ime Srbije. Srbija će na kraju o tome govoriti. I svako rešenje koje bude doneto moraće da bude potvrđeno do strane naroda", rekao je Vulin. Podvlači da to što ce se o rešenju za Kosovo i Metohiju izjasniti građani Srbije ne predstavlja "skrivanje" iza naroda.

"U ovoj zemlji, kada pozovete narod da kaže nešto o onome što radite, onda kažu - to je skrivanje iza naroda, a kada ga ne pitate, kada radite nešto što smatrate da je vaš politički mandat, onda kažu - e, ovo je diktatura, u kojoj se narod ništa ne pita", ukazuje ministar odbrane i predsednik PS.

Prema tome, takvi neka se prvo dogovore, sami sa sobom, da li da se narod pita ili ne, kaže Vulin, i dodaje: "Ja sam za to da o takvim stvarima narod mora da se pita, to su stvari koje određuju našu istoriju".

Insistira i na oceni da je ideja Velike Albanije destabilizujući faktor u regionu "broj jedan". Na pitanje o tome kako vidi bezbednosnu situaciju u regionu, naime, ministar ukazuje da je u nekim delovima regiona situacija vrlo nestabilna, česte su promene vlasti, a vlade slabe i pod snažnim uticajem spoljnog faktora. . . a rezultat je krajnji nacionalizam, "koji uvek pronalazi da su Srbi za sve krivi, i da je svaki njihov nespeh zapravo posledica lošeg uticaja Srba".

Ali, politika Velike Albanije je na prvom mestu na ovom prostoru, ako pričamo o faktorima ozbiljne destabilzacije regiona. "Velika Albanija nije nešto sa čime će se nositi ili nose samo Srbi, već je nešto o čemu će morati da razmišlja čitav region", uveren je Vulin i dodaje: "Želim da upozorim Evropu na Veliku Albaniju. Na politiku krvi i tla, koja se sve češće čuje. Na politiku koja se nužno sukobljava i sa Srbima, ali i sa drugim narodima, koji žive na putu širenja Velike Albanije".

Smatra i da bi Evropa trebalo ozbiljno da shvati "Edija Ramu kada govori o jednoj zemlji, sa jednim predsednikom". Kako je rekao, ma koliko Rama posle demantovao sam sebe, mi vidimo da su ukinute carine između naše autonomne pokrajine KiM i Albanije, kao i da se traži jedinstven udžbenički program za sve sredine gde god žive Albanci, a u dražavama u okruženju se traži da Albanci, bez obzira na veličinu, imaju prava kao da su većinsko stanovništvo "ili pola - pola, u najmanju ruku".

Ocenio je da Evropa ne sme da ponovi grešku iz 90-ih kada je u BiH bio odred "El mudžahedin", čiji pripadnici su prvi poceli sa zastrašujućom praksom odsecanja glava hrišćanima, upravo u Bosni, na Ozrenu. "Ne u Siriji, ili u Iraku. Tada je Evropa mislila da je dovoljno to zlo islamskog terorizma ''nahraniti'' Srbima i da će to stati tu gde su Srbi, ne shvatajući da se oni ne bore protiv Srba, već protiv hrišćana", rekao je Vulin i ponovio da Evropa sada nema prava da na to ćuti.

"Pošto je tada ćutala i nije razumela, sada nema pravo da ćuti i da se pravi da ne razume da postoje politički krugovi koji hoće da naprave Veliku Albaniju. Ona je najveća opasnost na ovom prostoru i ako ne bude zaustavljena dok je još politička ideja, moraće da se zaustavlja kasnije kada će biti mnogo skuplje i mnogo teže".

Istovremeno, Srbija je uz sve to na stalnom udaru onih koji nastoje da je destabilizuju.
Razlog tome vidi u činjenici da je njen predsednik, Aleksandar Vučić, "netipičan evropski lider", jer je jako teško naći njegovog kolegu koji ima takav autoriotet i poštovanje svog naroda i toliko pobeda na izborima.

"Takav čovek, koji vodi Srbiju i sistem, nije drag većini sila. Oni žele nestabilnu političku situaciju u našoj zemlji, u kojoj će biti više malih političkih aktera, koji će se najviše plašiti izbora i moraće da prihvate sve što im se iz nekih ambasada kaže", rekao je Vulin i podvukao da sa Vučićem tako ne može, jer je uvek spreman da pita narod na izborima šta želi i uvek podršku dobija.

"Naravno da je proces destabilizacije trajan i ne misle da prestanu dokle god ne dobiju poltičku scenu u Srbiji kao 2000. godine sa jedno 13 potpredsednika vlade, i jedno 40-ak stranaka koje čine vladu i većinu, koju možete da sruštite kada god hoćete", uveren je Vulin.

Uveren je i da se sve to radi planski, na šta je, kaže, upozoravao, a ti njegovi stavovi kritikovani kao preterani. Prema njegovim rečima, deo te priče su upravo i protesti i blokade, i širenje lažnih vesti o zatrovanoj vodi u Beogradu, pa i špekulacije po nestanku novinara Stefana Cvetkovića. "Kako jedan oblik protesta propadne, rađa se drugi i uvek sa istom organizacijom i matricom i uvek kada Aleksandar Vučić treba da pregovara o KiM", zaključio je ministar Aleksandar Vulin.

Pročitajte OVDE Dačićevu izjavu o cilju širenja lažnih vesti.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vulinovo obraćanje nakon uređenja Ruskog Nekropolja na Novom groblju u Beogradu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube