Najnovije

SAMO NATO ZADOVOLJAN "SEVERNOM MAKEDONIJOM": Da li pada Ciprasova vlada?

Lider grčke opozicione Nove demokratije Kirjakos Micotakis pozvao je danas poslanike da izglasaju nepoverenje vladi premijera Aleksisa Ciprasa zbog dogovora o rešenju spora oko imena Makedonije.

Cipras i Makedonija (Foto: Pravda)

„Danas stavljate hipoteku na budućnost zemlje“, rekao je u parlamentu Micotakis, koji je i podneo zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi, prenosi AP.

Protiv sporazuma je i njegov stranački kolega i bivši premijer Andonis Samaras.

„Odrekli ste se svega. Kapitulirali ste pred svim. Potpisujete monstruozni sporazum koji će, umesto da rešava probleme, poslužiti kao okidač destabilizacije“, poručio je Samaras.

Prethodno je ministar odbrane i lider partije Nezavisnih Grka Panos Kamenos rekao da današnje glasanje nije o dogovoru o imenu.

On je najavio da će njegova partija, inače manji partner u koalicionoj vladi, glasati protiv sporazuma kada on bude razmatran u parlamentu.

„Danas ne glasamo o sporazumu“, rekao je Kamenos.

Očekuje se da će Ciprasova koalicija preživeti danas glasanje o poverenju, posle trodnevne rasprave.

Suzavac pred parlamentom u Atini

ANA prenosi da je policija danas koristila suzavac kako bi odbila grupe demonstranata i zatvorila za saobraćaj dve avenije u tom delu grčke prestonice.

Demonstranti nose zastave Grčke i one sa Zvezdom Vergine (grčkim simbolom koji se pojavio i na zastavi Makedonije posle proglašenja nezavisnosti, ali je zbog protesta Grka uklonjen).

Protest je organizovan preko društvenih mreža, a organizatori su pozvali demonstrante da se masovno okupe i sutra u Prespanskom regionu gde je najavljeno da će premijeri Grčke i Makedonije Aleksis Cipras i Zoran Zaev potpisati sporazum.

Dogovoreni sporazum o novom imenu Makedonije, između premijera Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, a koji još nije ozvaničen, primljen je sa nezadovoljstvom u delu javnosti obe zemlje, a makedonski predsednik Đorđe Ivanov odlučio je da neće potpisati, jer je, kako je naveo, štetan po državu i njene građane.

Atina i Skoplje postigli su istorijski sporazum da Republika Severna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.

Da li će Cipras i Zaev dobiti Nobela, pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Evo šta kažu Makedonci u Prilepu o sporazumu sa Grčkom

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA