Najnovije

U Evropskoj Uniji ponovo rastu tenzije zbog migranata

Tri godine od izbijanja najveće izbegličke krize u Evropi posle Drugog svetskog rata, ponovo rastu tenzije među članicama EU o tome kako reagovati na ilegalnu imigraciju, uglavnom sa Bliskog istoka i iz Afrike.

Grčka u haosu zbog migranata (Foto: Jutjub)

Broj migranata koji dolaze u EU znatno je manji nego na vrhuncu krize 2015-16. godine zbog dogovora EU i Turske, novih ograda na granicama na Balkanu i bilateralnog sporazuma između Italije i Libije.

Prema podacima UNHCR, u Španiju je ove godine stiglo 9.500 ilegalnih migranata, u Grčku 12.000, a Italiju 15.300.

Međutim, osnovni faktori koji su doveli više od 1.8 miliona migranata u Evropu od 2014. godine još uvek nisu nestali, a većina analitičara smatra da je samo pitanje vremena kada će broj novi migranata ponovo porasti.

Svi se slažu da Evropa pod hitno treba da promeni svoja pravila kada su u pitanju zahtevi za azil i imigracija.

Trenutno najveći teret podnose Italija i Grčke zbog geografskog položaja i činjenice da prema zakonima EU azilanti moraju svoje zahteve za azil da podnesu u prvoj zemlji u koju uđu.

Ipak, nema dogovora o tome kako to učiniti. Neke zemlje zalažu se za oštrije kontrole spoljnih granica, druge za pravedniju raspodelu novih migranata.

Svako rešenje moraće da napravi ravnotežu između južnih država koje su "na prvoj liniji" prijema migranata i onih bogatijih severnijih država koje su zapravo zemlje destinacije za migrante, ali i istočnih i centralnih zemalja EU poput Mađarske i Poljske koje odbijaju da prihvate migrante uopšte.

Na predstojećem samitu EU u Briselu 28. i 29. juna trebalo bi da se razgovara o novim pravilima kako bi pronašao način da se teret najugroženijih zemalja pravednije raspodeli, ali daleko od toga da je dogovor siguran.

OVDE pogledajte plan za pravljenje kampova za emigrante u Srbiji, o kojima Vučić pregovara sa EU.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Migranti na putu kroz Srbiju

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA