Najnovije

Da li je političkim debaklom nacionalnih opcija otvoren prostor za delovanje Srpske desnice?

Srpska desnica je relativno mlada nacionalna organizacija koja egzistira malo više od pola godine na javnoj sceni, ali je među stanovništvom već dosta poznata. Nedavno se u javnosti pojavio dinamičan i zanimljiv politički program Srpske desnice.

Sabor Srpske desnice (Foto: Pravda)

Lider organizacije je Miša Vacić, poznat po čvrstim nacionalnim stavovima i nacionalnom aktivizmu i često je na udaru liberalnih krugova.

Srpska desna politička scena dugo godina je podeljena u više zavađenih frakcija, odsutna iz parlamentarnog života tako da je u političkom i društvenom uticaju u Srbiji skoro potpuno marginalizovana i neuticajna. Prema opsežnim istraživanjima javnog mnenja, građani Srbije koji su opredeljeni za desničarsku ideologiju čine oko 25 posto biračkog tela. Iz ovog razloga,osnivači nove organizacije su uticali na objedinjavanje svih nacionalnih pokreta, organizacija i stranaka u jedinstven desni politički blok nazvan Srpska desnica.

Sabor Srpske desnice (Foto: Promo)

Srpsku desnicu podržalo je dosta nacionalnih emigrantskih krugova,ideološki bliskih pokreta iz Rusije, Grčke, Velike Britanije, Poljske, Bugarske i ostalih evropskih država,kao i pojedini evropski konzervativni parlamentarci i aktivisti.

Srpska desnica je odmah krenula u izgradnju sopstvene infrastrukture. Početkom godine održana su dva Sabora gde je bilo prisutno 1500 i 2000 delegata iz Srbije i inostranstva. Izabrani su rukovodeći organi Srpske desnice i potvrđena odluka o radu na formiranju povereništava širom Srbije. U samom Beogradu oformljeni su odbori u skoro svim opštinama.

Političkim debaklom nacionalnih opcija na lokalnim martovskim izborima u Beogradu koje su se predstavljale kao desničarske i rodoljubive, otvoren je prostor za delovanje Srpske desnice koja i sada poziva sve srpske nacionaliste pod jednu političku zastavu, kažu u ovoj organizaciji.

Ukratko, program Srpske desnice obuhvata sve oblasti srpskog političkog, državnog, nacionalnog, društvenog, kulturnog i ekonomskog života.

Goran Mladić, Miša Vacić, Aleksandar Zdravković i Ivana Borić (Foto: Medija centar)

Osnovne smernice delovanja SD date su u 4 tačke: tradicionalizam, rodoljublje, sabornost i evroazijske integracije.

U političkom programu obuhvaćene se teme državne organizacije, ustavnog uređenja, organizacije državne vlasti, teritorijalne organizacije države, narodnog suvereniteta, narodne skupštine, predsednika države i vlade, državne uprave, ustavnosti, zakonitosti i pravosuđa, političkih stranaka, sindikata, policije, vojske i ratnih veterana, međunarodne politike, akutnog problema Kosova i Metohije itd. 

Srpska desnica ukazuje i na postojanje specijalnog rata uperenog protiv države Srbije u vidu mrežnih ,medijsko-komunikacionih tehnologija i tzv.hibridnih strategija pojedinih moćnih zemalja Zapada.

U oblasti ekonomije i finansija Srpska desnica nudi strateška rešenja kroz razvojne projekte kojima bi upravljala država, jasnu monetarnu i fiskalnu politiku i jačanje domaće privrede. Poseban akcenat se stavlja na poljoprivredu i snaženje srpskog sela, državno vlasništvo nad industrijom, podsticaj malih i srednjih preduzeća, zabrani GMO proizvoda i okretanje ka evroazijskim tržištima robe i kapitala.

Akcija podrške DNR i LNR na Dan pobede (Foto: Promo)

Tema programa Srpska desnica  je i zdravstvo, obrazovanje  i socijalna politika koje su trenutno u lošem stanju. Velika pažnja daje se negovanju tradicionalnih  porodičnih vrednosti, te zakonskoj zabrani neprirodnih pojava koje nam se kao društvu silom nameću iz inostranstva. Posebnost programa je i u tome što se Srpska desnica želi aktivno posvetiti zakonima o licima koje su i nakon odsluženih zatvorskih kazni nepravedno diskriminisane u srpskom društvu. Školski programi moraju biti prilagođeni srpskom mentalitetu i našim istorijskim korenima, a ne veštački nametani iz inostranstva na lažnim i neprincipijelnim osnovama.

Kultura i nauka su najvažniji stubovi na kojima počiva srpsko društvo.Srpska desnica se zalaže za očuvanje ćirilice,spomenika kulture, naše vere i herojske istorije. Nauka mora dobiti status koji zaslužuje, jer bez sopstvenih naučnih kadrova i instituta ne možemo izgraditi tehnološki moćnu i razvijenu državu.

Oblast medija mora biti pod budnim okom države. Svako antiustavno i antidržavno delovanje mora biti sankcionisano,jer demokratija ne podrazumeva anarhiju. Sloboda govora i izražavanja ne može biti izgovor za nekritičko delovanje pojedinih medija i pojedinaca upereno protiv Srbije i sveukupne društvene stabilnosti.

Veze sa milionskom srpskom emigracijom moraju biti snažnije i efikasnije. Država se svim silama mora boriti za prava srpske nacionalne manjine u susednim državama nastalim nakon jugoslovenskih ratova 1990-ih, te raditi na očuvanju srpskog pisma, vere, kulture i ekonomskih odnosa sa dijasporom širom sveta.

Miša Vacić, lider SD (Foto: Promo)

Sport mora biti dostupan svakom detetu besplatno. Mora se izvršiti reorganizacija školskog sistema fizičkog vaspitanja jer zdravo formirano dete postaje zdrava ličnost u budućnosti.  Srpska desnica posvetila bi se afirmaciji borilačkih sportova u osnovnim i srednjim školama, jer kroz boks, karate, rvanje i džudo jača se karakter i samopouzdanje deteta.

Nakon nekoliko decenija sveukupne društvene stagnacije, ovaj program budi nadu u nacionalno opredeljenom delu glasačkog tela da nije sve izgubljeno i da nada u bolje sutra postoji, poručuju iz Srpske desnice.

Zahtev Srpske desnice za vraćanje obaveznog vojnog roka pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Poziv Srpske desnice na pomirenje i slogu.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA