Najnovije

DIPLOMATSKI GOLOVI: Kako Putin koristi Svetsko prvenstvo u fudbalu za promociju Rusije

Kremlj možda nije u dobrim odnosima sa Zapadom, ali je Rusija domaćin svetskog prvenstva u fudbalu i zato ostatak sveta dolazi kod ruskog predsednika Vladimira Putina.

Putin (foto: RIA)

Svetski lideri dolaze u Moskvu na Mundijal, što diže ugled Putina i Rusiju stavlja u centar geopolitičkog dešavanja, a ruski predsednik osvaja važne diplomatske poene.

Dobar primer je ubedljiva pobeda Rusa na startu prvenstva protiv Saudijske Arabije.

U svečanoj loži, Putin je ugostio Saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

Selekcija Saudijske Arabije izgubila je od Rusa 5-0, ali su Putin i saudijski princ iskoristi taj susret da potvrde saglasnost oko svetske cene nafte.

Putinov ofanzivni šarm svetskog prvenstva nastavljen je i ove nedelje. U utorak je u Rusiju došao i generalni sekretar UN Antonio Gutereš da bi zajedno s ruskim predsednikom gledao meč između Portugalije i Maroka.

Ruski predsednik će biti domaćin i južnokorejskom lideru Mun DŽae-inu, nedugo nakon istorijskog samite između severnokorejskog lidera i predsednika Amerike u Singapuru.

Mun će prvo održati govor u ruskoj Dumi, da bi potom otputovao u Rostov gde će gledati utakmicu između selekcije njegove zemlje i Meksika.

U pitanju je trodnevna poseta, koja će početi sutra.

Kao i zimske Olimpijske igre u Sočiju 2014. godine i svetsko prvenstvo u fudbalu predstavljaju način da Rusija iskaže svoju samouverenost što se tiče svetske političke scene.

Ništa nije odvratilo strane turiste da odlaze u Rusiju, prema podacima FIFA, najviše ulaznica za svetsko prvenstvo prodato u Americi.

Prisustvo na hiljade stranih navijača, koji slave, navijaju i piju na ulicama Moskve i drugih ruskih gradova šalju snažnu vizuelnu poruku - Rusija dočekuje svet raširenih ruku i nije izolovana, kako bi neki želeli.

OVDE pogledajte kako je Rusija uzvratila Americi za povećanje taksi na aluminijum.

Izvor: Pravda/Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Putin: Mi smo prinuđeni da se branimo

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA