Najnovije

UKRAJINCI REŠENI DA SE DO KRAJ UNIŠTE: Platiće 4 milijarde dolara za ovo američko oružje (FOTO)

Ukrajina može da poveća sredstva iz državnog budžeta za kupovinu američkih sistema vazdušne odbrane, rekao je ministar odbrane Stepan Poltorak.

Ukrajinci (Foto: Ria)

"Na primer, ove četiri milijarde dolara bilo bi dovoljno za nas da kupimo pet divizija Patriot sistema za odbranu i potpuno zatvorimo granicu sa Rusijom", rekao je ministar odbrane Ukrajine.

Novac potreban za to, prema Poltoraku, mora doneti borba protiv krijumčarenja. Ranije u popodnevnim satima, Kabinet ministara Ukrajine usvojio je odgovarajući akcioni plan.

Od prvih meseci vojne operacije u Donbasu, Ukrajinska vojska primila je iz Vašingtona oklopna vozila, bespilotne letelice, radarske sisteme i opremu.

Krajem 2017. Kongres je odobrio isporuku smrtnosnog oružja, nakon čega je VSU (Vojne snage Ukrajine) započela snabdevanje snajperskim puškama Baret M107A1 i protivtenkovskih kompleksa Javelin. Međutim, američke vlasti su zabranile njihovu upotrebu na jugoistoku zemlje.

U maju je objavljeno da je samo u 2018. godini Ukrajina dobila 40 miliona dolara iz SAD, Litvanije, Velike Britanije i Kanade.

Rusija je više puta upozoravala da bi prebacivanje smrtonosnog oružja u Kijev moglo dovesti do eskalacije situacije u Donbasu i brojnih žrtava na obe strane sukoba.

Marija Zaharova optužija je Bele šlemove da su povezani sa teroristima, više o tome OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Sistem “Patriot”

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA