Najnovije

ASAD: Sirija nema hemijsko oružje, to su bajke i izgovori

Sirijski predsednik Bašar al-Asad kaže da Sirija od 2013. godine ne poseduje hemijsko oružje i da su optužbe da sirijska vojska koristi takvo oružje „izgovor za intervenciju drugih zemalja”.

Bašar el Asad (Foto: Ria)

„U potpunosti smo eliminisali hemijsko oružje. Nemamo ga u Siriji od 2013. godine”, rekao je on u danas objavljenom intervjuu ruskoj televiziji NTV, naglasivši da je „priča o hemijskom oružju - izgovor za direktnu vojnu intervenciju i napade na sirijsku vojsku”.

Asad kaže da su „bajke o hemijskom oružju” izmišljene kada su teroristi, koje je kontrolisao Zapad, poraženi u nekim sirijskim oblastima”.

„Ove provokacije nemaju nikakve veze sa realnošću. Ovo je rezultat njihove mašte i medijskih izmišljotina, i nešto što izmišljaju njihovi masovni mediji širi se dalje po svetu putem interneta i drugih medija. Zato je nemoguće sprečiti tu provokaciju, Amerikanci konstantno lažu i odmah napadaju”, rekao je predsednik Sirije, prenosi Tas.

Kako je istakao, „kada se ne poštuju međunarodni propisi, kad nema efikasnih institucija UN, ne možete govoriti o sprečavanju provokacija i svet živi prema zakonu džungle”.

Asad je naveo i da će Sirijci sami rekonstruisati svoju zemlju posle rata.

„Uprkos ratu koji je u toku, imamo dovoljno sredstava da obnovimo zemlju, sigurni smo u to”, naveo je sirijski predsednik.

U istom intervjuu, Asad je rekao i da još nije doneo odluku o tome da li će se kandidovati za novi predsednički mandat na izborima 2021. godine, istakavši da to zavisi od volje sirijskog naroda.

„Postoje dva faktora: prvi je moja želja, a ona proističe iz drugog faktora - volje sirijskog naroda”, rekao je Asad.

On je podsetio da do sledećih izbora ima još tri godine.

„Da li će sirijski narod biti spreman da prihvati istu osobu, istog predsednika ili ne, do tada? Ako budu spremni, razmisliću o tome, ali je sada rano za to”, zaključio je sirijski predsednik. 

Pročitajte OVDE zašto Rusija vraća američke letelice u Siriju.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Putin i Asad: Sirija je sačuvana! Gde je NATO sada?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA