Najnovije

MOSKVA, AMERI UZALUD SE TRUDITE, SEVERNI TOK 2 NEĆETE SRUŠITI: Priče da gasovod predstavlja pretnju su apsurdne!

Primedbe Stejt departmenta za gasovod "Severni tok 2" govore o željama Vašingtona da progura svoj gas na evropsko tržište, rekao je prvi zamenik predsednika Odbora za energetiku Državne dume Igor Ananski u intervjuu za RT.

Tramp i Putin (Foto: Sinhua)

"SAD ponovo mešaju politiku sa ekonomijom. Sve nade SAD su povezane samo sa željom da se izbegne najjeftiniji gas u Evropi i pokušajima političkog pritiska da se progura njihov gas, a koji je nekoliko puta skuplji od gasa iz gasovoda. Sve izjave i horor priče da projekat predstavlja pretnju za bezbednost su apsurdne, jer Rusija nikada nije obustavila protok gasa Evropi", rekao je političar.

On je takođe naglasio da iako se Danska ne slaže s izgradnjom gasovoda, verovatnoća da će projekat biti zaustavljen ostaje, ali to nije u interesu građana EU.

Ranije je Stejt department izrazio nadu da će EU zaustavi izgradnju "Severnog toka 2" ili da se reformiše projekat na takav način da "ispunjava zahteve energetske nezavisnosti".

Projekat "Severni tok 2" podrazumeva postavljanje dva kraka sa ukupnim kapacitetom od 55 milijardi kubnih metara godišnje kroz Baltičko more, od ruske do nemačke obale.

Dozvole za izgradnju već su dale Nemačka, Finska i Švedska. Ostaje još da se dobije saglasnost Danske.

Protiv projekta su neke zemlje - prvenstveno Ukrajina, koja se plaši gubitka prihoda od tranzita ruskog gasa, kao i SAD, koje promovišu ambiciozne planove za izvoz svog tečnog prirodnog gasa u Evropu.

Pored toga, Letonija, Litvanija i Poljska zajednički su saopštile da nisu odobrile izgradnju "Severni tok 2", a lideri ovih zemalja su "sigurni" da je ovo politički projekat.

Rusija je više puta zatražila da se gasovod ne posmatra kao instrument uticaja. Prema Vladimir Putinu, Moskva se odnosi na projekat isključivo kao ekonomski.

" Od Rusije ćemo napraviti Kosovo"-snimak navijača koji je šokirao svet pogledajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Sastanak Trampa i Putina

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA