Najnovije

"Da li je moguće da nismo sposobni da nađemo Dražin grob?"

Poslanici Skupštine Srbije juče su raspravljali o amandmanima na Predlog zakona o ratnim memorijalima, a današnju sednicu obeležila je polemika šefa poslanika Dveri Boška Obradovića i šefa poslaničke grupe SNS Aleksandra Martinovića o tome gde se nalazi grob Draže Mihailovića i ko je čiji sledbenik.

Obradović (Foto: Jutjub)

Obradović je rekao da predloženi zakon ima neka dobra rešenja poput registra ratnih memorijala u zemlji i inostranstvu, kao i to što će se znati nadležnosti ko o memorijalima treba da brine.

On je dodao da prevencija genocida treba da bude jedna od najvažnijih tačaka spoljne i unutrašnej politike da bi se sprečili neki eventualni budući genocidi nad srpskim narodom, navodeći da treba da se iznese istina o stradanju Srba.

Primetio je s druge strane, da u predloženom zakonu nema "logora i koncetracionih logora".

- Manjkovost u zakonu je što nije definisano na koje se ratove misli kada se govori o ratnim memorijalima. Nema definicije kakvi su spomenici zabranjeni. U tom smislu pitam, kako se u Srbiji toleriše izgradnja na primer spomenika Aćif Efendiji u Novom Pazaru i neki drugi. Zašto vlast toleriše spomenike okupatorima i teroristima? - pitao je on.

Konstatujući "nepostojeći" ratni memorijal u Beogradu, Obradović je upitao gde se nalazi grob Draže Mihailovića u Beogradu, navodeći da Vlada Srbije duguje odgovor na to pitanje budući da su pod njegovom komandom od fašizma oslobođeni prvi gradovi u Evropi.

Da li je moguće, pitao je Obradović, da u duhu izjednačavanaj dva pokreta - partizanski i ravnogorski nismo bili kadri da otkrijemo grobno mesto i obeležimo ga kao ratni memorijal.

Martinović mu je odgovorio da je spomenik teroristima o kojima govori Obradović srušila upravo vlast SNS uz pomoć žandarmerije, te da nema nikakve sumnje da je srpski narod imao dva antifašistička pokreta, ali, kako je istakao, pokret Dveri nije sledbenik nijednog od njih već jednog trećeg.

- Vi ste ideološki sledbenik pokreta 'Zbor' odnosno LJotićevaca. Oni su postali Srbi tek kada je okupirana Kraljevina Jugoslavija. Boško Obradović je sledbenik pokreta koji je bacio ljagu na srpski narod u Drugom svetskom ratu - rekao je Martinović.

On je dodao da je Obradović sledbenik između ostalog i Marisava Petrovića komandanta 5.dobrovoljačkog odreda koji je, kako kaže, 1941. godine kada je bilo masovno streljanje u Kragujevcu vodio srpsku decu i građane Nemcima pred streljačke strojeve.

Obradović je ukazao da su predstavnici tog pokreta u časopisu "Dveri srpske" objavili članak posvećen Draži Mihailoviću, organizovali niz aktivnosti, između ostalog i veliku nacionalnu akademiju u Beogradu povodom 70 godina od smrti Draže Mihailovića.

- Dveri baštine antifaštičku tradiciju srpskog naroda - rekao je Obradović i ponovio pitanje zašto nije otkriven grob Draže Mihailovića.

- Zašto vi kad ste toliko četnici, patriote i Srbende niste otkrili grob Draže Mihailovića, zašto ne učinite to bogougodno delo da ga dostojno sahranimo. Imate BIA, sve arhive, možete to da otkrijete za jedan dan. I dalje ste taoci komunističkog pogleda na stvari - rekao je šef Dveri.

Za Srpsku naprednu stranku Drugi svetski rat je završen 1945. godine, nema više ni četnika ni partizana, rekao je Martinović Obradoviću i dodao da je šef Dveri dok je pisao za Novu Iskru mučiteljem nazivao LJotića, a ne Dražu Mihailovića.

Martinović je rekao da Obradovića nije to pitanje postavljao dok je dobijao novac preko Kolubare od DS S i Košutnice, kao ni kada je na vlasti bila DS, jer je tada bio "vojvoda od dijaspore", jer su Dveri tada bile finansirane preko Ministarstva za dijasporu.

- Vas to ne zanima, nego pokušavate da preko LJotićevog odela obučete Dražin kaput, da se niko ne doseti čiji ste sledbenici - rekao mu je Martinović.

Ministar za rad Zoran đorđević rekao je da Srbija ima 6.000 memorijala od toga 625 u inostranstvu.

Odgovarajući Obradoviću, Đorđević je kazao da se prvi u nizu zakona, u drugoj polovini godine očekuje zakon o Starom sajmištu, te da će tio biti prvi u nizu projekata, pored renoviranja groblja oslobodilaca Beograda.

Ministar je kazao da reč "logor" nije precizirana u zakonu, jer je obuhvaćen "širim pojmom".

Kakve posledice će imati provokacija švajcarskih Albanaca pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Boško Obradović- Vučić priprema izdaju!!!

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA