Najnovije

SVETA GORA PROTIV SPORAZUMA, MONASI TVRDE: Ne postoje Makedonci i makedonski jezik

Monasi sa Svete Gore protiv su sporazuma Atine i Skoplja o novom imenu Makedonije, smatraju da to što je Grčka priznala makedonski jezik i makedonsku naciju predstavlja "nerazumevanje istorije, istine i odustvo nacionalne svesti o helenizmu", te pozivaju grčku vlast da ispravi svoju grešku.

Sveta Gora, zastava (foto: Jutjub)

U saopštenju povodom rešavanja dugogodišnjeg spora između Makedonije i Grčke, Sveta zajednica Sveta Gora, poručuje da je za njih neprihvatljiv sporazum, koji su polovinom meseca potpisali šefovi diplomatija dveju država.

"Kao monasi Svete Gore, prenosioci i čuvari hiljadugodišnje istorije, duhovne i kulturne tradicije i nasleđa, ne možemo da prihvatimo odustajanje od makedonskog identiteta, i jezika u korist naroda koji nema nikakve veze sa drevnim grčkim makedonskim dijalektom i grčkom pripadnošću drevnih Makedonaca", poručuje Sveta zajednica Svete Gore.

Monasi sa Svete Gore kažu da nije moguće da grčka država usvoji obavezujući međunarodni sporazum koji ne prihvata ogromna većina građjana i poziva grčku vladu i grčki parlament "da preispitaju volju grčkog naroda i istorijsku istinu".

Monasi kažu da ne shvataju kako su grčki političari, koji su visoko obrazovani, među kojima ima i univerzitetskih profesora, mogli da "potpišu prepuštanje makedonskog jezika i državnosti naciji koja je dokazala da najvećim delom koristi slovenski jezik i slovensko nacionalno poreklo".

U saopštenju, koje su objavili grčki mediji, a koje su potpisali monasi iz 20 manastira Svete Gore kažu da bi, kao hrišćani, trebalo da nastoje da "objedine čitavo pravoslavlje, reše podelu i na taj način izbegnu nagon ka verskom i etničkom fanatizmu i mržnji", te da je svakako poželjno i neophodno rešiti spor sa imenom.

Kao primer navode vernike iz Makedonije, koji godinama posećuju Svetu Goru u potrazi za duhovnim mirom.

Međutim, oni dodaju da ovaj problem nije moguće rešiti na "brz, netransparenta način" i "po kratkom postupku" sa pozicija koje su u suprotnosti sa, kako navode, "naučnom istinom, istorijskom stvarnošću i istorijskim pamćenjem, na način koji promoviše nacionalnu svest grčkog naroda".

"Neka Sveta Bogorodica, zaštitnica Svete Gore, predoči vlstima da siprave svoju grešku i postignu sporazum, koji ćebiti istinit i poslužiti kao osnova za jedinstvo, mir i opstanak dva naroda iste vere, u okviru naše pravoslavne crkve", stoji u saopštenju grčkih monaha sa Svete Gore. 

OVDE pogledajte šta je mitropolit Amgilohoije Radović poručio Vučiću.

Izvor: Tanjug

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Emisija o Svetoj Gori

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA