Najnovije

SRPSKO GORIVO KAO DA JE OD ZLATA: U okruženju, skuplje ga plaćaju samo u ove dve zemlje

Prosečna cena sirove nafte u prvom polugodištu 2018. godine je za oko 35 odsto viša nego u istom periodu 2017. godine.

Pumpa (Foto: Pixabay)

To je svakako uticalo na rast cene goriva u Srbiji, svim zemljama u okruženju i Evropi, poručuju iz Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

U periodu januar-jun 2018, prosečna cena benzina u Srbiji je bila za dva procenta viša nego u istom periodu prošle godine (146,66 din/l prema 143,88 din/l), a evrodizela za četiri procenta viša (155,68 din/l prema 150,06 din/l).

Ipak, ovo je druga nedelja zaredom da prosečne maloprodajne cene benzina i dizela u Srbiji beleže blagi pad, ukupno 90 para po litri, navode iz UNKS.

Među zemljama regiona, najskuplji benzin plaćaju Grci – 1,63 evra po litru, a najjeftiniji građani BiH svega 1,13 evra, dok je cena dizela najviša u Albaniji gde litar košta 1,42 evra, a najniža u Makedoniji – 1,03 evra.

Srbija je na trećem mestu po visini cene dizel goriva – 1,37 evra, zbog, kako poručuju iz UNKS, znatno većeg nivoa državnih zahvatanja nego u zemljama sa kojima se graniči, dok je to gorivo jedino skuplje u Albaniji i Grčkoj.

Grčka takođe prednjači sa cenom TNG-a od 0,93 evra po litri, a ovo gorivo je najisplativije Bugarima gde košta 0,5 evra.

Skok maloprodajnih cena goriva u Srbiji, međutim, nije srazmeran skoku cene sirove nafte i zbog toga jer je prosečan kurs dolara u navedenom periodu prošle godine bio oko 114 dinara za dolar, a ove godine će biti oko 98 dinara za dolar.

Prosečna cena nafte tipa „brent“ će ove godine godine biti oko 71 dolar za barel, dok je prošle godine bila 52,75 dolara.

Ipak, cena sirove nafte se u poslednjih mesec dana se stabilizovala i u proseku barel „brenta“ se prodavao za 75 dolara, a koridor između najviših i najnižih cena je bio oko 4,5 dolara.

Kako je Srbija zbog goriva postala lider u regionu čitajte OVDE.

 

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Nedavno, cela Srbija je stala zbog protesta oko cene goriva:

 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA