Najnovije

POČEO UDAR SABLJE: 18.000 NATO vojnika pred granicama Rusije!(FOTO/VIDEO)

U Poljskoj i u baltičkim zemljama počinju vojne vežbe "Udar sablje" na istočnom krilu Severnoatlanske alijanse u kojima učestvuje oko 18.000 vojnika iz 19 zemalja, uglavnom članica NATO. Manevri će trajati od 3. do 15. juna.

NATO vojnici (foto: jutjub)

Sjedinjene Američke Države (SAD) komanduju multinacionalnim NATO bataljonom u Poljskoj dok su Kanada, Velika Britanija i Nemačka na čelu sličnih bataljona raspoređenih u susednim baltičkim zemljama, Letoniji, Litvaniji i Estoniji gde se održavaju manevri.

Agencija Frans Pres (AFP) objavila je da se vežbe održavaju u trenutku kada je Pojska nagovestila da razmatra predlog da bude domaćin stalnom kontingentu američkih trupa, kao što su to uradile Nemačka i Italija od drugog svetskog rata.

Pavel Soloč, šef biroa za nacionalnu bezbednost u poljskom Predsednštvu rekao je da se prema dokumentu koji se priprema u Minisitarstvu odbrane pominje suma od 1,5 do dve milijarde dolara koje bi njegova zemlja mogla da potroši učestvujući u troškovima stacioniranja jedne američke oklopne brigade.

Američka vojska je u maju 2017. godine uspostavila novi komandni štab u Poljskoj odakle upravlja nad 6.000 vojnika rasporedjenih u okviru operacija NATO i SAD u regionu.

Radi učvršćivanja svojih vojnih veza s Vašingtonom Poljska je u martu potpisala ugovor za kupovinu američkog antiraketnog sistema Patriot a 4,75 milijardi dolara (3,8 milijardi evra).

OVDE pogledajte ko je objavio rat Americi.

Izvor: slobodna evropa/ AFP

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA