Najnovije

ZARADA PREKO 100.000 EVRA ZA KILOGRAM: Sve više Srba se okreće ovom poslu, evo šta trebate da znate

Pčelarstvo je sve masovnije u Srbiji. Procenjuje se da od 100 košnica može da se zaradi dovoljno za život četvoročlane porodice. Mnogo veću zaradu od klasičnog pčelarstva donosi proizvodnja pčelinjeg otrova – Apitoksina. Koristi se kao sirovina za mnoge proizvode i kao lek. U Srbiji nije mnogo tražen ali u svetu, cena za kilogram ide i do 140 hiljada evra.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Goran Stanojević ima 120 košnica. Proizvodi kvalitetan med, ali je poslednjih godina posvetio veliku pažnju novom biznisu – pčelinjem otrovu. Došao je na ideju kako da posebno konstruisanim, kolektorskim pločama sakuplja otrov, odmah ispred same košnice.

Pčelinji otrov se može skidati i u kućnim uslovima uz zaštitne rukavice i masku i čuvati u tamnim posudama na temperaturi do minus 20 stepeni.

Prof. dr Mića Mladenović sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu smatra da je potrebna veća saradnja nadležnih organa, struke i nauke.

"Ako želimo da napravimo novi biznis i iskorak u eksploataciji pčelinjeg otrova, mi moramo mnogo više da uradimo u saradnji sa resornim ministarstvima i sa strukom i naukom. Po sastavu, pčelinji otrov se može koristiti u apiterapiji u lečenju ljudi od različitih bolesti", objašnjava Mladenović.

Za razliku od Srbije, u svetu postoji potreba za pčelinjim otrovom, pa su sve traženiji preparati dobijeni na bazi pčelinjeg otrova, kao i ploče za sakupljanje i apikomore.

"Mnogo pomaže kod oboljenja kardiovaskularnog sistema kod neuroloških bolesti, nekih lakših psihičkih stanja, kod reumatskih bolova, multiple skleroze, parkinsonove bolesti", kaže apiterapeut dr Sanja Stanojević.

Sakupljanje pčelinjeg otrova ne zavisi od klimatskih uslova i nije potrebno seljenje pčela. Jedan kilogram ovog pčelinjeg proizvoda može se dobiti od 300 pčelinjih društava, odnosno košnica. Na svetskoj berzi cena je različita i zavisi od čistoće. Prelazi 100.000 evra za kilogram, a najviše ga proizvode Argentinci, Brazilci i Kinezi.

Ako ste na ovom spisku, dobićete 40.000 dinara, više OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zašto Putin ne podrži Dveri ili Šešelja?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA