Najnovije

Od roka do roka: Kada do "Vučićeve" prosečne plate od 500 evra?

San o prosečnoj plati od 500 evra u Srbiji nikako da se ostvari. A najavljivana je više puta u poslednje dve godine. Nekada premijer, sada predsednik Srbije, nekoliko puta do sada pomerao je rok do kojeg bi prosek trebalo da bude 500 evra. Poslednji je kraj 2018. godine, ali ekonomski stručnjaci uvereni su da je i on nerealan.

S najavama većih plata, Aleksandar Vučić počeo je još kao premijer. Prvo obećanje o magičnoj granici od 500 evra dao je 2016. godine. Tada je rekao da će to biti prosečna plata već 2017. Kada se u tu godinu ušlo rok je pomeren za njen kraj. Sada izlazi sa novim obećanjem.

"Imaćemo povećanje plata pre kraja godine. Te plate će se približavati onome što sam rekao da je cilj, a to je blizu 500 evra", rekao je predsednik Vučić 1. juna 2018.

Prema računici predsednika, prosečna plata u Srbiji trenutno iznosi između 420 i 425 evra.

A šta kažu građani?

"70.000 prosečna - da bi se normalno opstalo", kaže jedna građanka.

"Pa oko 50.000, to je normalno", smatra jedan građanin. Slično misli još jedna građanka: "Da to bude ili 50 ili nešto preko, jer je teško sa prosečnom platom od 30.000 kolika i jeste da se živi".

Ima i onih kojima je računica veća, pa kažu: "Minimum 1000 evra".

Najave predsednika da će plate biti povećane, predstavljaju poigravanje sa građanima, ocenjuje ekonomski novinar Mijat Lakićević.

"Proći će i 2018, nećemo biti ni blizu toga, jer da se povećaju plate za 20 odsto - to prosto nema šansi. Predsednik je vešt političar, dobar manipulator i on već neko vreme koristi zapravo taj cilj, stalno obećava 500 evra, obećavajući bolji život... To što se taj bolji život ne dešava, to je sad drugo pitanje", kaže Lakićević.

Srpske plate ne bi trebalo računati u evrima, dodaje Lakićević, jer je, kako kaže, za građane važnija inflacija i koliko rastu cene. Takođe, navodi da nerealnu sliku daje i pad vrednosti evra u odnosu na dinar.

"Tako da ta politika koja se trenutno vodi devizna, zapravo je za privredu loša, a građanima daje lažni utisak da su im plate veće nego što zaista jesu", dodaje Lakićević.

Predsednik svoju projekciju gradi i na najavljenom ukidanju Zakona o privremenom smanjenju penzija i plata u javnom sektoru do kraja godine, kao i njihovom povećanju.

Iz Fiskalnog saveta poručuju da nije vreme za osetna povećanja:

"Svako povećanje plata iznad pet ili šest odsto u 2019. vodilo bi ka neodrživom rastu učešća državnih rashoda za zarade u BDP-u, i neopravdanom, mnogo bržem rastu plata u javnom nego u privatnom sektoru".

Vlada Srbije bi u ovoj godini, kako kažu u Fiskalnom savetu, trebalo da definiše konkretne mere i rokove za dostizanje uređenog sistema zarada i zaposlenosti u državnom sektoru.

Da li je poljoprivredna mafija u Srbiji opasnija od narko kartela saznajte OVDE.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Cvijetin Milivojević o režimu Aleksandra Vučića.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA