Maksimalna količina koja dnevno sme da se konzumira jeste 3-5 grama, što zaista nije jednostavno pojesti, s obzirom na njegovu aromatičnost.
Ako se koristi umereno, muskatni oraščić ublažava gorušicu, podstiče varenje, smiruje bolove, pročišćava organizam, čuva zdravlje kostiju, ublažava nesanicu, anksioznost i depresiju.
Nekada najskuplji začin na svetu dolazi s ostvra Banda, a plodovi koji potiču odatle se i danas više cene od onih koji dolaze s indijskih stabala.
Što su veći, muskatni orašćići su i skuplji. Smatra se da su ih u Evropu doneli krstaši, a ubrzo su zbog svojih lekovitih dejstava i primamljive arome osvojili svet.
Lekari su oduvek bili vrlo oprezni s oraščićem, pa bi svojim kupcima govorili: "Jedan je dobar za tebe, drugi će ti naškoditi, a treći te može ubiti".
Mirisni oraščić odlično ide u kombinaciji sa kardamomom, cimetom, karanfilićem, korijanderom, kuminom, đumbirom, biberom i majčinom dušicom, a dodaje se u slatka i slana jela.
Najbolje je kupiti ga celog jer u zatvorenoj posudi ima skoro neograničen rok trajanja, i narendati ga pred kraj pripreme jela kako bi zadržao mirisnu aromu (isto važi za većinu začina).
Zašto treba da jedete slaninu pročitajte OVDE.
Izvor: Punkufer.hr