Najnovije

VISOKI PREDSTAVNIK EU NA ODLASKU POSLAO PORUKU SRBIJI: Španija nije priznala tzv Kosovo, ali...

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel najavio je da će posetiti Prištinu kada se formira nova takozvana vlada, kao i Beograd i ponovio da činjenica da Španija nije priznala lažnu državu neće uticati na njegov rad.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Foto: Jutjub)

Borelj je u intervjuu za Pais ocenio da bi Evropska unija trebalo da prilagodi svoje metode, kako bi bile efikasnije, a manje retoričke, i da ne dopuštaju gubljenje vremena.

"Promena metoda ne znači promenu krajnjeg cilja, koji ostaje isti", rekao je Borelj.

Kako je objasnio, mora se u obzir uzeti činjenica da je dosadašnja metoda pokazala da nije dovoljno efikasna, zbog čega razume da neki žele da je preispitaju.

"Lično ću raditi zajedno sa komesarom za proširenje kako bih dao odgovor na to. Tada države članice moraju da donesu odluku o tome. Ali ne čini se etički moguće reći zemljama bivše Jugoslavije da su izgubile perspektivu Evrope", rekao je Borelj.

"Više nisam ministar spoljnih poslova Španije", naglasio je Borelj.

Varhelji: Cilj mi je širenje ekonomskog i društvenog napretka

Evropski komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varheji kaže da će mu cilj u narednih pet godina mandata biti širenje ekonomskog i društvenog napretka EU na građane država iz neposrednog okruženja Unije.

"To je veliki izazov, imajući u vidu kompleksne i različite odnose koje imamo sa zemljama, počev od Ukrajine preko Srbije i Albanije do Turske, Egipta, Maroka i Libije", poručio je Varhelji.

Prvog dana svog mandata u Evropskoj komisiji, mađarski komesar napominje da je tokom svoje diplomatske karijere radio na izgradnji Evrope i da mu je velika čast i zadovoljstvo da predstavlja EU pred njenim susedima i u pregovorima o proširenju.

Ko su po Jovu Bakiću narodni neprijatelji, pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA