Najnovije

SIGURNO NEBO NAD RUSIJOM: Završena konstrukcija raketno-kosmičkog sistema

Ispitivanja prve kosmičke višekratne rakete počeće 2022. godine, izjavio je šef projektne grupe Fonda za napredne studije (FPI) Boris Satovski.

Završena konstrukcija raketno-kosmičkog sistema (Foto: mil.ru)

Prema rečima Satovskog, program stvaranja perspektivnog višekratnog raketno-kosmičkog sistema lake klase realizuje se zajedno sa ruskom kosmičkom agencijom "Roskosmos" i Objedinjenom aviotransportnom korporacijom. Kako se navodi projekat je već završen.

"Rad sistema podrazumeva odvajanje prvog stepena rakete na oko 60 km visine i njegov povratak sa posadom u oblast lansiranja na pistu. U osnovi konstrukcije višekratne jedinice koristiće se rotirajuća pravougaona krila i klasični rep. Pri povratku na mesto lansiranja koristiće se modifikovani turbo-reaktivni motor", rekao je naučnik.

Sistem je dizajniran da nosi do 600 kilograma u orbitu. Prema preliminarnim proračunima, troškovi izrade će biti duplo niži nego konvencionalne rakete ove klase. Svaka letelica će biti dizajnirana da može da poleti 50 puta bez promene glavnih motora koji rade na kriogenska goriva (tečni metan). Planirano je i lansiranje sa mobilnih platformi.

Fondacija za napredne studije osnovana je 2012. godine radi promocije istraživanja i razvoja za odbranu i bezbednost zemlje. Aktivnost se odvija u tri glavna pravca - hemijsko-biološka i medicinska, fizičko-tehnička i informativna. Danas Fondacija radi na više od 50 projekata, a za njih je stvoreno više od 40 laboratorija u vodećim univerzitetima, istraživačkim institucijama i vojnim preduzećima.

Šta je Zaharneko poručio Ukrajincima pročitajte OVDE.

Izvor: Glas Moskve

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte kako ruski avion manerviše pred Putinom 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA